NARRATIBES PER COMPARTIR-NOS. CLUB DE LECTURA. EL CUIDADO NECESARIO

NARRATIBES PER COMPARTIR-NOS. CLUB DE LECTURA. EL CUIDADO NECESARIO

Dues voltes al Sol després d’iniciar aquesta secció del web, renovem un dels seus apartats agraint l’Arnau Careta els 2 anys d’elaboració acurada de meditacions guiades i encetant un nou apartat per fer reconeixement dels textos que han nodrit l’experiència compartida al Club de Lectura del BES.

Aquest espai de lectura col·lectiva ens ha permès transcendir les lectures personals i enriquir-les amb la veu i experiències de les persones participants i, de vegades de les autores, des de 2018. Els textos triats responen a la voluntat de l’equip BES de teixir un fons comú de referències per a la pràctica professional, textos que ens conformen i que volem compartir amb la comunitat.

I no podia ser d’una altra manera, el primer text d’aquesta aventura bibliòfila està adreçat a la Cura. De la mà de Leonardo Boff, us volem fer conèixer la faula d’Higini, bibliotecari egipci de Cèsar August, presentada com l’ancestral consciència de la Cura en tant que element nuclear de la naturalesa humana.

Cierto día, al atravesar un río, Cuidado encontró un trozo de barro. Y entonces tuvo una idea inspirada. Cogió un poco del barro y empezó a darle forma. Mientras contemplaba lo que había hecho, apareció Júpiter.

Cuidado le pidió a Júpiter que le soplara con su espíritu. Y Júpiter lo hizo de buen grado.

Sin embargo, cuando Cuidado quiso dar un nombre a la criatura que había modelado, Júpiter se lo prohibió. Exigió que se le impusiera su nombre.

Mientras Júpiter y Cuidado discutían, surgió, de repente, la Tierra. Y también ella le quiso dar su nombre a la criatura, ya que había sido hecha de barro, material del cuerpo de la Tierra. Empezó entonces una fuerte discusión.

De común acuerdo, pidieron a Saturno que actuase como árbitro. Este tomó la siguiente decisión, que pareció justa:

“Tú, Júpiter, le diste el espíritu; entonces, cuando muera esa criatura, se te devolverá ese espíritu.

Tú, Tierra, le diste el cuerpo; por lo tanto, también se te devolverá el cuerpo cuando muera esa criatura.

Pero como tú, Cuidado, fuiste el primero, el que modelaste a la criatura, la tendrás bajo tus cuidados mientras viva.

Y ya que entre vosotros hay una acalorada discusión en cuanto al nombre, decido yo: esa criatura se llamará Hombre, es decir, hecha de humus, que significa tierra fértil”. (p.35)

 

BOFF, Leonardo (2012) El cuidado necesario. Editorial Trotta.

Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *