Acompanyament a les famílies
Fer de mare i de pare és una de les tasques més complexes que existeixen i sovint ens sentim poc preparats per aquesta responsabilitat. Des del BES oferim atenció professional en diferents modalitats, tant des de l’acompanyament individual a infants, adolescents, joves, adults, parelles i famílies com des de la corresponsabilitat i el valor del treball compartit amb altres famílies en els grups de reflexió per a pares i mares i en el programa Aprenem Plegats®, grups multifamiliars per a pares, mares i fills.
Aquests dispositius estant resultant ser molt adequats per mantenir i millorar una dinàmica familiar saludable. Al mateix temps, promouen la creació i enfortiment de les relacions entre famílies més enllà de l’espai grupal, contribuint al manteniment i desenvolupament del teixit comunitari de la localitat i en el marc de les institucions socioeducatives.
Algunes de les institucions que actualment ofereixen aquests grups d’acompanyament a famílies amb infants i adolescents són: Centres Escolars d’Educació Infantil, Primària i Secundària; Unitats Bàsiques de Serveis Socials; Biblioteques, ludoteques i centres oberts; Associacions de Mares i Pares; Regidories d’Ajuntaments; i Conselleries de Governs Autonòmics.
Grups de reflexió (per a pares i mares)
Els grups de reflexió, a cavall dels grups de formació i els grups terapèutics, són un marc en el qual les persones exploren les possibilitats de millora i de creixement, a través de la interacció entre iguals, conduïts per professionals facilitadors d’activitats i dinàmiques de reflexió i comunicació. En els grups de reflexió es combinen breus exposicions dels dinamitzadors sobre les temàtiques que apareixen, amb propostes d’exercicis per a l’empoderament mitjançant propostes de reflexió-acció, a través d’una mirada holística de la realitat psico-educativa en la que ens desenvolupem.
Sigui a través de tallers i xerrades puntuals com en grups estables, facilitem la reflexió col·lectiva al voltant d’aspectes clau en la criança, com l’autonomia personal, els límits i l’autoritat, la comunicació a casa, el joc i el lleure en família, l’educació emocional, els canvis de l’adolescència, etc. des de les preocupacions que traslladen les persones participants.
Aprenem Plegats®
El Programa Aprenem Plegats® ofereix un enriquidor espai conjunt entre pares i fills que afavoreix les relacions i la comunicació familiars, la revisió d’hàbits i dinàmiques, i la posada en valor de la identitat familiar, a través del joc i activitats compartides amb els nostres fills i filles i amb altres famílies.
Fonamentació
El programa Aprenem Plegats® s’inicià el curs 2012-2013, arran de l’encàrrec que l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va fer al BES per crear i implementar un programa d’atenció a les famílies per a la Xarxa 0-6 de Sant Just Desvern, amb la intenció de generar serveis de suport a la criança i l’educació de les ciutadanes i els ciutadans més petits. En el marc d’aquesta xarxa municipal sorgeix la necessitat d’atendre també famílies amb fills i filles més grans. D’aquesta manera es dissenya el Programa Aprenem Plegats 12-16, dirigit a mares i pares amb fills i filles adolescents. També es planifica un grup, l’Aprenem Plegats 6-12, per a famílies amb fills i filles més petits.
Aquest programa té els seus fonaments en els grups multifamiliars (GMF) provinents de l’àmbit de la salut mental i dels espais familiars (EF) vinculats a l’àmbit socioeducatiu. El programa compta amb evidències, recollides en les diverses edicions del programa i en les recerques fetes conjuntament amb l’ERIFE (Equip de Recerca sobre Infància, Família i Educació de la UAB), que aquests grups de vivència i reflexió compartida generen un espai de suport i cura entre les persones participants a través de l’escolta i el diàleg.

Metodologia
L’activitat tindrà un abordatge experiencial participatiu, interactiu, i dinàmic en el que seran acollits els diferents plantejaments familiars. S’analitzaran i revisaran situacions presentades per les persones participants, oferint-ne una anàlisi i orientació col·lectives, i acompanyant els processos que sorgeixin en les sessions. En cada sessió es combinaran agrupacions d’infants i adults per separat o junts en funció dels objectius i continguts a treballar.
L’activitat estarà orientada tant a l’anàlisi de les situacions concretes que la vivència paterno-filial genera, com a l’anàlisi global del funcionament del grup familiar en el si del seu desenvolupament. L’escolta i l’orientació, ajudaran als i les participants en l’anàlisi i reflexió sobre les seves accions, mirades i vivències en el si del context familiar.