programa ARTCOMIADAR-SE arts vives pel bon morir

El naixement i la mort són dos esdeveniments ineludibles que compartim tots els éssers vius;  la mort ens arriba tard o d’hora a tothom. La societat actual reserva espais de ritual i benvinguda al principi de la vida de les persones; és ampli, divers i del que es parla obertament; tanmateix, el procés i vivència de final de la vida queda silenciat. Queda en un lloc relegat, sovint amb poca paraula, i amb la dificultat d’emmarcar i integrar l’experiència del morir tot connectant-la amb el seu rerefons emocional i afectiu.

Aquest fet dificulta i afegeix malestar a les situacions de malalties terminals, en si complexes, en les què les persones saben que la seva vida no només està arribant al desconegut trànsit de la mort, sinó que, de forma més o menys paulatina, la seva salut i autonomia aniran minvant.

La proposta del Programa ‘Artcomiadar-se. Arts Vives pel bon morir’ consisteix en crear contextos artístics, d’acompanyament i terapèutics on sigui possible la construcció d’escenaris rituals que facilitin la comunicació i la vivència emocional dins situacions de malaltia terminal, per tal d’alleugerir els símptomes físics, psicològics, emocionals  que poden manifestar-se tant en les persones que estan en el procés de mort com en els seus acompanyants. El programa pretén obrir la possibilitat de disposar de rituals per desfer el tabú del procés de mort i acomiadar la vida a través del llenguatge de les arts, que facilita la comunicació com a  creació humana per excel·lència.