NARRATIBES PER COMPARTIR-NOS. CONTES. EL PATO Y LA MUERTE

NARRATIBES PER COMPARTIR-NOS. CONTES. EL PATO Y LA MUERTE

La mort sempre ha estat un misteri. És el mateix misteri de la vida! Ella és present des que naixem. S’acosta a nosaltres sense fer ni el més mínim soroll. He sabut d’alguns homes i animals que s’han guanyat la seva amistat i, quan menys se l’espera, pam! Ve per nosaltres i se’ns porta.

Els adults sovint ens sentim incòmodes quan no tenim totes les respostes per a les preguntes essencials. Pel que fa a la mort, que és l’única certesa que hi ha a la vida, les incerteses són enormes. Acceptar la mort és necessari i pot ser un llarg procés.

Pel que fa en la relació amb els infants, si evitem parlar d’un assumpte que ens afecta, ells i elles es poden retreure i deixar de fer preguntes i expressar les seves emocions. Per a una criatura, el fet que els seus familiars (o adultes de referència) evitin parlar d’un determinat assumpte pot portar missatges com “si no se’n pot parlar és perquè segurament és una cosa dolenta”, o “si parlo d’això aquesta persona es posarà molt trista”.

En determinades etapes infantils, és natural que la canalla senti curiositat sobre la mort i hi pensi. Moltes vegades l’adult sent dubtes sobre si ha de parlar o no amb l’infant sobre la mort. Tem fomentar pensaments d’ansietat i de por. Però el silenci de l’adult, en lloc de protegir-lo, pot causar més preocupació i dificultat d’expressió en el nen. El temor de la criatura al desconegut pot ser pitjor que enfrontar-se als fets, obrint espai per fantasiejar i crear a la seva ment el pitjor escenari imaginable.

Us volem parlar d’un llibre, un àlbum il·lustrat on Mort és un bell personatge en aquesta història; tant, que s’oblida de la seva macabra missió. Té temps per recolzar-se a l’herba i acompanyar el seu amic Ànec a fer una capbussada a l’estany –encara que no li agradin a ella els llocs humits-. Comparteix, pacientment, el temps amb Ànec i li mostra el seu costat atent i amistós. Ànec, en canvi, és un personatge a qui li agrada l’acció i qui, de mica en mica, descobrirà el bell rostre de la seva amiga i fidel companya: la mort.

Irònic!, però així és la vida. Aquest àlbum il·lustrat conjuga diversos elements molt afortunats: en primer lloc, el text i la il·lustració tenen una bella complementarietat, en la qual cosa la imaginació hi té un paper molt important; aquesta forma part del text. D’altra banda, hi ha dues coses que es poden considerar dispars, discrepants: la infància i la mort; realment resulta ser un meravellós treball (text i il·lustració) el que ens ofereix Wolf Erbruch, ja que tots aquests elements ens són mostrats de manera serena, calma, bella. ADVERTIMENT: Un llibre perquè els adults el llegeixin a la decent companyia d’un nen responsable.

 

Wolf Erlbruch (2007) “El pato y la muerte” Barbara Fiore Editora.

 

El conte que tracta sobre la mort com a part de la vida el podeu trobar també en altres versions no bibliogràfiques:

Versió narrada amb el suport del llibre:

https://youtu.be/JH8is_eewkg?si=Soh_tnUwezTxC24c

Versió amb dibuixos animats de les il·lustracions originals:

https://youtu.be/MeET1C5Da_Q?si=Ik8U-MS5bm_mKUES

Versió amb titelles:

https://youtu.be/v4EZ_hqu7hI?si=SsEHMweM72Nh4O85

Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *