AMANIDA DE SOIA O SOJA VERDA
La soia es una llegum que cada cop és més present en molts dels aliments actuals però que originàriament no formava part de la nostra dieta més mediterrània. La soia a mi em va arribar fa temps en ambients de dieta vegetariana i la menjàvem bullida, afegint-la a l’arròs integral amb verdures. Tot plegat és un aliment complert i que omple i quedes tip.
Ara us proposo una amanida de soia amb verdures.
El tipus de verdures a posar a l’amanida de soia pot ser tant divers com vulgueu, jo les trio en funció de les que tinc a casa, les que trobo al mercat que son de temporada i alguna que m’agradi especialment.
Així que endavant i a provar i tastar.
Les verdures les tractarem de dues formes diferents, per una banda verdures escaldades i per altra banda verdures crues. Triar quines fem crues o escaldades es una qüestió personal i d’anar experimentant, tot i així us faig una proposta que, com he dit, podeu modificar en qualsevol moment.
Anem a la recepta.
INGREDIENTS
50grs de soia verda, seca, per persona.
VERDURES PER ESCALDAR
Una pastanaga
Un quart d’una ceba
Unes branquetes de coliflor o bròquil
Mig carabassó
Un tros de carabassa
Una fulla d’api
Una mica de fonoll
-…
VERDURES CRUES
Un quart d’una ceba
Dos o tres raves
Un tomàquet pelat
Un gra d’all
Dues branques de julivert o alfàbrega
PER A LA SALSA TIPUS VINAGRETA
Una cullerada de vinagre del que vulguis
Dues cullerades d’oli d’oliva
Una cullerada de mostassa
Una cullerada de salsa de soia
Fulles d’alfàbrega, menta, romaní, farigola, sàlvia, … fresques i si no en tenim de fresques també poden ser seques (al gust no cal totes)
Especies com pebre, cúrcuma, pebre vermell, canyella (al gust no cal totes i poden ser unes altres si és el cas)
Sal al gust
EINES
Una cassola o pot per a coure la soia
Una altra per escaldar les verdures (pot ser la mateixa cassola si ja hem posat a escórrer la soia)
Una espàtula de fusta per remenar
Un escorredor o colador gran per escórrer la soia cuita i les verdures escaldades
Un bol per a posar els ingredients i barrejar-los
Una fusta i un ganivet per tallar les verdures
Un morter o batedora per a preparar la salsa
Uns plats bonics per servir l’amanida
PREPARACIÓ
La soia la podem preparar de varies formes jo us en proposo dues:
- Fer-la bullir amb aigua abundant a foc fort durant un minut i després a foc ben lent durant deu minuts.
- Deixar la soja en remull amb suficient aigua entre dotze i vint i quatre hores.
Escórrer la soia i posar-la en un bol gran.
Posar aigua abundant a bullir i quan bulli afegir les verdures que es vulguin escaldar i deixar-les al foc tres minuts i deixar reposar fora del foc un parell de minuts.
Escórrer (esperar que es refredin) i posar-les al mateix bol de la soia.
Tallar ben menudes les verdures que es vulguin posar crues i posar-les al bol on s’ha posat la soja i les verdures escaldades.
Barrejar.
Vinagreta
Al morter posar una mica de sal, les herbes i especies i picar.
Afegir l’oli, vinagre, salsa de soia, mostassa, .. i remenar.
Si la salsa es fa a la batedora afegir tots els ingredients i batre-ho.
Posar la salsa en un bol o un pot per tal de fer-la servir-la quan anem a menjar l’amanida.
PRESENTACIÓ i CONSELLS
Si l’amanida la volem preparar abans o la volem portar a fora es millor que els ingredients siguin freds abans de barrejar-los, les verdures crues queden musties si les barregem quan les altres son calentes.
Ara bé, si fem l’amanida i la mengem acabada de fer podem fer-la semi freda, servir-la tot seguit i queda molt original.
Si l’amanida la mengem acabada de fer la podem amanir al mateix bol on barregem tots els ingredients, tot i que també podem portar la salsa en un bol o salseta i cadascú s’amaneix el seu plat.
Si volem menjar l’amanida després, portar-la al camp o a un altre lloc, millor posar la salsa en un pot i amanir-la tot just abans de menjar.
Queda molt bonic reservar algunes branques o fulles d’herbes fresques per posar al plat a l’hora de servir l’amanida.
Que vagi de gust.
La soia és considerada per alguns organismes com una font de proteïna completa.