La mort i el dol a l’escola: fent lloc a la vida

La mort i el dol a l’escola: fent lloc a la vida

“La nostra existència està determinada per la mort i la nostra finitud, l’escola com a comunitat de vida, ha de tenir present tot el que està vinculat amb les pèrdues, i entre elles també la mort.”

Esquerda, M. i Agustí, A. (2010)
El nen i la mort. Ed. Pagès. Lleida

L’entorn familiar, l’escola i la comunitat educativa en general té, com principal funció, la de satisfer les necessitats de l’infant o de l’adolescent i promoure l’aprenentatge que l’ajudi a créixer i desenvolupar-se en tots els sentits. Desenvolupar doncs una educació integral que tingui en compte les competències emocionals i la gestió dels processos de creixement, crisi, pèrdua i dol, serà fonamental.

En el monogràfic que han coordinat per l’Editorial Graó Àngels Miret i Neus Ballesteros, membres del BES, es posa de relleu la situació actual en relació al tractament pedagògic de la mort i el dol a l’escola. Se’n destaquen aspectes clau i antecedents de la pedagogia de la vida i de la mort, així com també es dóna veu a experiències que s’estan impulsant en contextos educatius. La mort, la vulnerabilitat, les situacions de pèrdua i el dol són temes que s’han obviat en l’àmbit curricular, però que de mica en mica comencen a considerar-se part dels continguts que cal visibilitzar i treballar als centres educatius.

Dades de publicació i accés en línia:

Pedagogia de la vida, la mort i el dol a l’escola. Monogràfic a les revistes de l’Editorial Graó: Guix n.473 i Aula n.300

Enllaç al número 473 de la Revista Guix fent clic aquí.

Enllaç al número 300 de la Revista Aula fent clic aquí.

Formació per acompanyar les pèrdues en el context educatiu:

El taller Acompanyar les pèrdues, la mort i el dol en el context educatiu forma part del catàleg de recursos que oferim als equips i institucions interessades. Ens podeu demanar més informació clicant aquí.

Una de les nou sessions que composen la Formació de Postgrau La Cura en l’Acompanyament tracta la temàtica Cuidar-nos en temps de canvis: pèrdues i dols en un monogràfic de 3 hores de durada.

Comments

  1. […] Si voleu més informació, també podeu contactar amb l’Espai BES: https://espaibes.cat/dol/mort-dol-escola/ […]

  2. Reply

    Agraïm que referencieu al BES en la vostra publicació i us felicitem per endegar aquestes proposes tant necessàries per compartir recursos d’acompanyament saludable. Una abraçada.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *