FEM UN VERMUT amb: MUSCLOS amb ESCABETX SUAU
Aquesta recepta em sona que va sorgir d’un dia que vaig fer musclos al vapor i en van sobrar.
Els musclos al vapor freds no tenen molta gracia així que els vaig treure de la closca (ocupaven menys espai) i els vaig posar en un pot de vidre per guardar-los a la nevera i vaig pensar que coberts del seu propi brou es mantindrien més bé i sense assecar-se. En veure el color del brou, dins el pot, vaig dir-me que semblaven escopinyes amb el seu suc i això em va portar a posar-los-hi pebre vermell, pebre negre o blanc, oli i vinagre. Tot junt vaig fer una mica de remenat amb el pot tapat (estil remeno el combinat) i aquí tenim una recepta de musclos que pots fer el dia abans, els guardes a la nevera dins el pot de vidre i el dia següent queden tant bons que amb un vermut no en tens prou.
Comentar-vos també, que els entesos diuen que el millor període del musclo es del setembre a l’abril. I ara concretem la recepta.
INGREDIENTS
Un quilo de musclos amb closca.
Mitja cullerada, petita, de pebre negre o blanc molt.
Una cullerada gran de pebre vermell.
Tres cullerades d’oli d’oliva.
Tres cullerades de vinagre de vi.
Part del brou de coure els musclos (decantat o colat).
Un parell de fulles de llorer (opcional).
Una rodanxa de llimona (opcional).
EINES
Cassola fonda o olla amb tapadora on hi càpiguen bé els musclos.
Ganivet per netejar els musclos.
Un escorredor de les verdures.
Espàtula.
Safata o bol gran per recollir el brou a l’escórrer els musclos.
Pot de vidre amb tapadora (preferible de boca ampla, van bé els de les llegums cuites).
Safata, plat fondo o bol bonic per servir els musclos un cop fets.
PREPARACIÓ
Es netegen els musclos.
Es posen a l’olla o cassola fonda.
S’hi afegeix el llorer i la llimona, si es el cas.
Es posa l’olla a bullir tapada.
Vigilar que no desbordi.
Quan els musclos ja son oberts treure l’olla del foc.
Escórrer els musclos i guardar el brou (almenys una part).
Deixar refredar una mica i desprendre el musclo de la closca.
Posar els musclos sense closca dins el pot de vidre.
Afegir el pebre negre, el vermell, l’oli, el vinagre i el brou dels musclos fins que quedin els musclos coberts de líquid dins el pot.
Tapar bé el pot i fer un sacsejat suau i insistent per tal que es barregi tot i agafi gust.
Tornar a fer el sacsejat de tant en tant.
Quan estigui fred posar-ho a la nevera i de tant en tant sacsejar també.
Ja tenim els musclos per demà si els hem fet el dia abans o pel migdia si els hem fet al mati a primera hora.
PRESENTACIÓ I CONSELLS
Aquest musclos es serveixen reposats així que han d’estar fets del dia abans o de primera hora del mati.
Es convenient que els pebres, l’oli, el vinagre i el brou impregnen el musclo i així te un gust molt bo. Per això cal anar sacsejant el pot.
Va bé fer-los la nit abans però no massa temps abans ja que es peix i, no es una conserva, així que cal anar al tanto i gastar-los en un parell de dies com a màxim.
Per servir-los busquem una plata o bol que no sigui massa gran per tal que els musclos quedin a tocar, així es té la sensació d’abundància i queda molt més bonic.
Es pot guarnir la safata amb una closca de musclo, una fulla de llorer, una fulla verda de julivert o altra herba. Com es vulgui! Imaginació i deixar-se portar.
Tant fàcil com bo. Que vagi de gust.
Quin aperitiu tan bo!
El faré i segur que ens agrada.
El llorer li farà molt bon gust.
Moltes gràcies, Pere!