LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. SOPES DE PA

LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. SOPES DE PA

“Qui menja sopes se les pensa totes. (popular)

SOPES DE PA (Sopes d’all)

Les sopes son un plat que a la casa on vaig néixer i passar la primera infància (Ca de Serranet de les Masies de Montanyana a la Ribagorça) es menjava cada dia de l’any per sopar així que per a mi “sopar” i “sopes” eren dues paraules inseparables. La pregunta era: Què hi ha “de” sopar? La resposta: sopes… I en la segona part de la resposta és on hi havia l’interès perquè podien ser sopes de dos grans tipus: bullides o “menestrades” (escaldades).

Les sopes bullides eren les d’all però excepcionalment podien tenir també tomàquet fregit, ou batut, farigola, ceba o altres ingredients que segons el moment de l’any hi havia.

Les “sopes menestrades” (escaldades) eren sopes que es feien sense bullir i era un plat ràpid i molt divers perquè podien ser: sopes menestrades amb un ou sencer, amb ou batut, menestrades amb brou de carn, de verdures, brou de les mongetes (molt apreciat), amb aigua de farigola, o amb aigua clara bullent.

Aquest es un plat típic de l’època on el pa era el cereal bàsic de qualsevol casa i l’oli d’oliva i l’all eren apreciats i valorats com a nutrients. Era un plat de menjar ràpid que es feia servir bàsicament per sopar i també per esmorzar i sobre tot era un plat suau de “malalt” (quan et senties el cos fora de lloc).

Menjar sopes per esmorzar, fa uns anys, era habitual a la cultura mediterrània com es costum, també, a les cultures orientals, africanes i altres.

INGREDIENTS BÀSICS

Un tros de pa del dia anterior o de fa un parell de dies. Entre 50 i 100 grams per persona (es aconsellable que sigui un pa de bona qualitat, el pa de pagès amb farina de qualitat es ideal).

2 o 3 grans d’all.

Oli d’oliva bo, un bon raig!

Sal al gust.

Aigua.

OPCIONALS

Brou d’ haver bullit la verdura, les mongetes o altres llegums, brou de pollastre o de carn.

2 tomàquets madurs.

Mitja ceba.

Una branca de farigola.

Un polsim de pebre.

Un parell d’ous.

EINES

Una cassola, pot, tupí…

Un ganivet.

Una fusta de tallar.

Una espàtula.

* Les Sopes bullides també es poden cuinar a la Thermomix o similar tot i que pot ser quedin una mica més desfetes.

PREPARACIÓ

Tallar el pa a llesques petites i el més primes possible (com si talléssim pernil) per això es bo que el pa sigui de dies abans i sense ser sec que, llavors, es trenca molt.

SOPES BULLIDES

Posar a bullir aigua amb sal en un pot. (1/4 de litre per persona).

En una paella posar un bon raig d’oli i els gran d’all tallats per la meitat i rossejar una mica (que no es cremin).

Quan bulli l’aigua afegir el pa llescat i tot seguit abocar-hi l’oli i els alls de la paella.

Remenar-les sovint i deixar-les bullir uns deu minuts a foc mes aviat lent.

Deixar-les reposar uns minuts i servir-les calentes.

Si voleu fer-les de farigola, poseu una branca de farigola a l’aigua, deixeu-la bullir uns cinc minuts i desprès la traieu i seguiu tot el procés explicat.

Si les voleu fer amb tomàquet o ceba, fregiu el tomàquet o la ceba conjuntament amb els alls i quan estigui fregit seguiu el mateix procediment.

Si les voleu fer amb ou, bateu un o dos ous i tot just retireu les sopes del foc aboqueu l’ou al pot i remeneu insistentment per tal que l’ou quedi cuit i barrejat (queda tot un filat d’ou de color groguenc).

Si les voleu fer amb brou, poseu, per comptes d’aigua, brou del que tingueu o us agradi. També podeu posar una mica de brou i una mica d’aigua, i seguiu el mateix procediment.

SOPES MENESTRADES

Posar les llesques petites i ben primes de pa en un plat fondo, que cobreixi el fons i un parell de capes per sobre.

Tallar un all cru a trossets ben menuts i repartir-lo per sobre.

Posar un bon raig d’oli d’oliva bo i cru per sobre les llesques de pa (si es vol, també es pot fregir una mica l’all amb l’oli i posar-li-hi fregit).

Posar un ou a sobre el pa fent un petit niu o un ou batut (a vegades, si era batut, posàvem un ou per a dos plats).

Fer bullir aigua o brou.

Buidar l’aigua o el brou bullint a sobre les sopes de manera que quedi tot el pa ben escaldat i sobre tot l’ou si es sencer que quedarà com “poché”.

Deixar reposar una estona.

Barrejar les sopes amb l’oli, allà i ou si es el cas i menjar-les ben calentes.

PRESENTACIÓ

És un plat que cal servir calent així que les sopes bullides, si les preparem amb temps, les escalfarem a l’hora de servir. Respecte a les sopes menestrades, es poden deixar preparades al plat però sempre serà a l’últim moment que les escaldarem (reescalfades perden la gràcia).

Bon profit i amb aquest plat fareu salut.

Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *