LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. SOPA AMB PILOTA

LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. SOPA AMB PILOTA

És una sopa que a mi em porta a temps de família, de festa i de Nadal. Presento una recepta inspirada en els meus records d’infantesa i joventut a casa amb la família, i de gran, en les festes nadalenques amb la família. Així que citaré aquí com a persones inspiradores a la Lola, la mare, a la meva germana Àngels i cunyat Manolo, a la meva cunyada Quima i germà Josep. La mare i germana amb la versió més clàssica amb pilotes grans i pasta de sopa, i la cunyada amb una versió amb pilotes petitones i amb tapioca en comptes de pasta.

Tot plegat una sopa boníssima que precisa una mica de feina i temps per a elaborar-la però amb una acceptació i crítica excel·lent. En l’elaboració diferenciarem tres parts, per una banda, la preparació del brou per a la sopa i, per altra banda, l‘elaboració de la pilota; finalment, es fa la sopa.
Ànims i anem per feina!

INGREDIENTS BÀSICS

BROU
1/4 de gallina.
Un braó o tros de pit de xai.
Un tros de costella de vedella.
Una carcanada de pollastre.
Un parell o quatre potes de pollastre.
Un os de vedella.
Un os salat de porc.
Un os d’espinada de porc.
Un tros de cua de porc.
Un parell de pastanagues.
Una xirivia.
Un nap.
Un porro.
Una ceba.
Dues o tres branques d’api.
Un parell de fulles de col.
Aigua abundant i sal al gust.
Per a la sopa:

PILOTA
Entre 500 i 750 g de carn picada de pollastre, vedella, porc i a casa n’hi posàvem bàsicament de xai. (la proporció pot ser la que vulgueu en funció del que tingueu i del vostre gust)
Un parell o res grans d’all picats.
Un grapat de julivert fresc picat.
Un parell de talls de cansalada curada picada.
Una llesca de pa picada o quatre o cinc cullerades de pa ratllat o farina de galeta.
Un parell d’ous.
Farina.
Sal al gust.

SOPA

Pasta de sopa de la que us agradi o tapioca o sèmola de blat o arròs o trossets de pa torrat.

INGREDIENTS OPCIONALS

BROU
Una patata.
Un os de pernil.
Mitja o una pota de porc.
Un os de coll de xai.
Un tomàquet.
Unes penques de bleda.
Un grapat de cigrons posats prèviament a remullar.

PILOTA
Espècies com pebre negre o blanc.
Si no hi ha julivert fresc, es pot posar sec però és millor fresc.
La farina pot ser de cigró si no prenem gluten i el pa torrat un la sense gluten.

EINES

Una cassola o olla de mida gran o molt gran.
Una cassola o bol per passar el brou en colar-lo.
Un colador gran.
Un cullerot.
Safates i bols grans per posar les carns, les pilotes i el brou.
Tisores, fusta de tallar, ganivet, ..
Màquina o eines per picar els ingredients de la pilota. (també podeu comprar la carn picada o fer-la picar a la carnisseria)
Cullera i forquilla per batre i remenar.
Un plat fondo, per persona, per a servir la sopa.

PREPARACIÓ

BROU
Es renten i posen a l’olla tots els ingredients.
Es cobreixen ben coberts amb aigua i es posa a bullir com a mínim una hora i mitja.
De tant en tant es remena una mica i es treu l’escuma.

Si cal es va afegint aigua preferiblement calenta. La sal millor posar-la i ajustar-la al final. Quan ja està fet el brou, es cola i es deixen les carns i les verdures en una safata i el brou colat en una olla.

PILOTA
Es pica la carn barrejant-la i incorporant trossets de cansalada, d’all i julivert. Si la carn ja la compreu picada, picar la cansalada, l’all i el julivert i barrejar-ho tot ben barrejat.
Batre els ous i incorporar-los a la carn, ben barrejat.


Incorporar el pa ratllat, remenant i pastant una estona.
Posar abundant farina en un plat.


Començar a fer les pilotes, de la mida que es vulgui, passar-les per la farina i reservar-les.

SOPA

Tenim en brou fet i colat.
Posem el brou a escalfar i, quan ja torni a bullir, anem afegint poc a poc les pilotes i les fem bullir entre 5 i 10 minuts.


Anem retirant les pilotes bullides i les reservem.
Ara afegim la pasta, sèmola o tapioca al brou, ja sense les pilotes, i ho deixem bullir fins que estigui cuita.
Ja està llesta la sopa.

PRESENTACIÓ
Posar la sopa calenta en una sopera o bol gran. Portar a taula la pilota, millor calenta, en una safata.


Portar una safata amb les carns i verdures bullides del brou seleccionades i endreçades.
Es serveix la sopa ben calenta en un plat fondo i cadascú es va servint la pilota i si vol les carns i les verdures.
També es pot menjar la sopa primer i després la pilota, carn i verdures.
La manera de menjar-ho pot ser diversa i al gust dels comensals.
Si no s’ha posat pasta al brou, es pot portar pa torrat a taula i cadascú es va posant pa al brou per fer la sopa.

Molt bon profit!

 

 

Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *