LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. SOPA DE CEBA

LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. SOPA DE CEBA

“La sopa és fada.” (popular)

SOPA DE CEBA

La sopa de ceba és un plat típic de la cuina popular francesa “soupe à l’oignon” que es menja generalment per sopar, sobretot en temps de fred, perquè aporta calor al cos, és depurativa i sedant. Es un aliment bàsic que contraresta l’excés d’aliments àcids que solem menjar durant el dia.

A casa nostra quan el meu company Xavier prepara el sopar i es hivern, hi ha moltes possibilitats que sopem la “sopa de ceba Xavier” i jo me la menjo amb  molta alegria.

Us animo a preparar-la seguint la recepta, tot i que podeu fer variacions i segur que us surt per a llepar-vos els morros.

INGREDIENTS BÀSICS

1/2 ceba gran o una de mitjana (per a cada persona)

2 cullerades d’oli d’oliva

1 ou per persona

1 llesca de pa torrat per persona (del que us agradi o us vagi bé per a la salut)

Un grapat de formatge ratllat del que us agradi

Aigua o brou (un got per persona)

Sal i pebre o altres espècies al gust

OPCIONAL

Els francesos solen posar mantega en comptes d’oli

Una branca de farigola, sàlvia o altres herbes, per bullir amb l’aigua o brou

El brou pot ser de pollastre, verdures… però amb aigua també va bé, sobre tot si hi poses alguna espècie o herba

Es pot posar all, julivert… altres espècies o herbes com sàlvia, farigola…

Es pot no posar l’ou

Si no prens llet, pots deixar de posar-hi formatge

EINES

Una cassola o olla

Un ganivet

Una fusta de tallar

Un cassó o cullerot

Un ratllador pel formatge, si és el cas

Un bol o plat fondo per posar la sopa

PREPARACIÓ

Pelar la ceba i tallar-la, ben prima, a mitges llunes.

Posar la cassola al foc i afegir-hi l’oli (o la mantega, si és el cas) i abocar-hi la ceba tallada.

Fer coure la ceba a foc lent, uns 20 minuts, remenant-la de tant en tant i deixant la cassola tapada. Es tracta d’obtenir una ceba cuita i una mica torradeta.

Torrar les llesques de pa i reservar-les.

Ratllar el formatge o preparar el formatge ratllat de compra.

Treure els ous de la nevera, si és el cas.

Preparar les espècies o herbes que es vulgui posar, si és el cas.

Tot això es pot fer temps abans o es pot deixar preparat.

Quan ja vulgueu servir la sopa:

Afegir l’aigua o el brou i les especies a la cassola on hi ha la ceba cuita i fer-ho bullir uns cinc minuts.

Posar al bol o plat fondo: primer el pa torrat sencer o a trossos, després l’ou per sobre i espècies.

Quan bulli l’aigua o brou: treure les branques de farigola o sàlvia (si és el cas) i abocar l’aigua o brou a sobre de l’ou i el pa.

Tot seguit afegiu el formatge ratllat per sobre.

Deixeu-ho reposar uns cinc minuts i ja està llest per menjar.

Si voleu, després de posar el formatge es pot gratinar una mica al forn.

VARIACIÓ

En comptes d’escaldar el pa i l’ou, també es poden afegir a la cassola i fer-ho bullir un parell de minuts remenant (la sopa quedarà mes desfeta i l’ou filat).

El formatge sempre es posa a última hora i, si es vol gratinar, es posarà al forn.

PRESENTACIÓ 

Es un plat que s’ha de servir ben calent en un plat fondo o en un bol.

Es molt adequat utilitzar plats o bols de terrissa o resistents al forn per si es vol gratinar. I al ser un plat típic i antic, també queda bé servir-lo amb un plat o bol de terrissa.

Es pot guarnir amb una fulla verda i/o una mica d’una espècie com el pebre, o altres.

 

Bon profit, salut, energia i bon descans.

Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *