“La sopa és fada.” (popular)
SOPA DE CEBA
La sopa de ceba és un plat típic de la cuina popular francesa “soupe à l’oignon” que es menja generalment per sopar, sobretot en temps de fred, perquè aporta calor al cos, és depurativa i sedant. Es un aliment bàsic que contraresta l’excés d’aliments àcids que solem menjar durant el dia.
A casa nostra quan el meu company Xavier prepara el sopar i es hivern, hi ha moltes possibilitats que sopem la “sopa de ceba Xavier” i jo me la menjo amb molta alegria.
Us animo a preparar-la seguint la recepta, tot i que podeu fer variacions i segur que us surt per a llepar-vos els morros.
INGREDIENTS BÀSICS
1/2 ceba gran o una de mitjana (per a cada persona)
2 cullerades d’oli d’oliva
1 ou per persona
1 llesca de pa torrat per persona (del que us agradi o us vagi bé per a la salut)
Un grapat de formatge ratllat del que us agradi
Aigua o brou (un got per persona)
Sal i pebre o altres espècies al gust
OPCIONAL
Els francesos solen posar mantega en comptes d’oli
Una branca de farigola, sàlvia o altres herbes, per bullir amb l’aigua o brou
El brou pot ser de pollastre, verdures… però amb aigua també va bé, sobre tot si hi poses alguna espècie o herba
Es pot posar all, julivert… altres espècies o herbes com sàlvia, farigola…
Es pot no posar l’ou
Si no prens llet, pots deixar de posar-hi formatge
EINES
Una cassola o olla
Un ganivet
Una fusta de tallar
Un cassó o cullerot
Un ratllador pel formatge, si és el cas
Un bol o plat fondo per posar la sopa
PREPARACIÓ
Pelar la ceba i tallar-la, ben prima, a mitges llunes.
Posar la cassola al foc i afegir-hi l’oli (o la mantega, si és el cas) i abocar-hi la ceba tallada.
Fer coure la ceba a foc lent, uns 20 minuts, remenant-la de tant en tant i deixant la cassola tapada. Es tracta d’obtenir una ceba cuita i una mica torradeta.
Torrar les llesques de pa i reservar-les.
Ratllar el formatge o preparar el formatge ratllat de compra.
Treure els ous de la nevera, si és el cas.
Preparar les espècies o herbes que es vulgui posar, si és el cas.
Tot això es pot fer temps abans o es pot deixar preparat.
Quan ja vulgueu servir la sopa:
Afegir l’aigua o el brou i les especies a la cassola on hi ha la ceba cuita i fer-ho bullir uns cinc minuts.
Posar al bol o plat fondo: primer el pa torrat sencer o a trossos, després l’ou per sobre i espècies.
Quan bulli l’aigua o brou: treure les branques de farigola o sàlvia (si és el cas) i abocar l’aigua o brou a sobre de l’ou i el pa.
Tot seguit afegiu el formatge ratllat per sobre.
Deixeu-ho reposar uns cinc minuts i ja està llest per menjar.
Si voleu, després de posar el formatge es pot gratinar una mica al forn.
VARIACIÓ
En comptes d’escaldar el pa i l’ou, també es poden afegir a la cassola i fer-ho bullir un parell de minuts remenant (la sopa quedarà mes desfeta i l’ou filat).
El formatge sempre es posa a última hora i, si es vol gratinar, es posarà al forn.
PRESENTACIÓ
Es un plat que s’ha de servir ben calent en un plat fondo o en un bol.
Es molt adequat utilitzar plats o bols de terrissa o resistents al forn per si es vol gratinar. I al ser un plat típic i antic, també queda bé servir-lo amb un plat o bol de terrissa.
Es pot guarnir amb una fulla verda i/o una mica d’una espècie com el pebre, o altres.
Bon profit, salut, energia i bon descans.