Aquest 2023 m’he proposat fer un recull de receptes de menjars de cullera, principalment SOPES, que intentaré que s’adaptin a l’època de l’any.
“Del plat a la boca ningú s’equivoca.” (popular)
PORRUSALDA (sopa de porros)
Aquest plat es un plat típic de la zona de la Rioja, Navarra i Euskadi. A mi m’ha arribat de la ma del nostre amic José Javier de Mas del Gall de Sant Quirze del Vallès. Ja fa molts anys que ens coneixem i son moltíssimes les vegades que he menjat a casa seva i aquest era un plat excel·lent per a sopar a l’època de l’hivern.
INGREDIENTS BÀSICS
4 porros frescos (cal que la quantitat de porro sigui superior a la dels altres ingredients)
1 ceba petita
1 o 2 patates
2 pastanagues
2 grans d’all
Tres cullerades soperes d’oli d’oliva
Sal i pebre al gust
Aigua calenta que cobreixi la barreja quan és a la cassola
OPCIONAL
Altres verdures com carabassa, carabassó, xirivia, nap…
Mitja cullerada de cafè de cúrcuma
150 gr. de bacallà esqueixat
Per comptes d’aigua posar brou de pollastre
EINES
Una cassola o olla ràpida
Un pelador
Un ganivet
Una fusta de tallar
Una espàtula
(també es pot cuinar a la Thermomix o similar tot i que pot ser quedi una mica mes desfeta)
PREPARACIÓ
Pelar els dos grans d’all i tallar-los horitzontalment per la meitat.
Pelar la ceba i tallar-la a daus.
Separar la part blanca dels porros, treure les arrels i la fulla externa i tallar-los a rodanxes. Aquesta part blanca és la que utilitzarem.
Pelar les pastanagues i tallar-les a rodanxes.
Pelar les patates i tallar-les fent un crec amb el ganivet abans d’acabar el tall.
Pelar i tallar les verdures opcionals, si és el cas.
Posar la cassola al foc i afegir-hi l’oli i els alls (deixar que fregeixi un parell de minuts)
Afegir la ceba i sofregir tres minuts remenant per tal que no s’aferri.
Afegir els porros tallats, la pastanaga, la patata i altres verdures, si és el cas. Remenar-ho durant un parell de minuts.
Afegir aigua, brou si és el cas, fins que cobreixi els porros i les verdures (si posem l’aigua ja calenta, avancem en la cocció).
Posar-hi la sal, el pebre i les altres espècies, si és el cas.
Fer bullir a foc mig-baix durant una mitja hora (el punt de cocció de la patata ens donarà la referència).
Si es cou amb olla ràpida o aparells tipus Thermomix els temps de cocció poden ser diferents.
En el cas de posar-hi bacallà s’afegeix els últims 10-15 minuts.
PRESENTACIÓ
Es un plat que s’ha de servir ben calent en un plat fondo.
Es pot acompanyar d’encurtits tipus “piparras” o altres envinagrats com col, coliflor…
Bon profit i molta salut!