LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. LA CEBA

LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. LA CEBA

ShareBES

La ceba (Allium cepa) és una planta herbàcia bulbosa de la família de les amaril·lidàcies.

La podem trobar de diferents tipus: la ceba comuna, de pell marró i dura, és la més econòmica i la que es conserva més  temps i serveix per a tots els usos. Les cebes més toves i dolces que tenen la pell blanca o amb reflexos morats (la de Figueres), són més suaus, saboroses i digestives, encara que són més delicades de conservar. Les cebes tendres, són cebes fresques, més suaus, fàcils de cuinar i agradables per a l’amanida. Les cebes especials, com la ceba vermella, les escalunyes o chalotes i les cebes petitones i rodones, s’utilitzen per a receptes i ocasions no tan quotidianes.

La ceba és una hortalissa que es pot consumir tot l’any i que té moltes propietats, com l’efecte protector del sistema respiratori i és reconeguda com a antioxidant, antiinflamatòria i digestiva. Les cebes són una font de fibra soluble, de vitamina B, C, i K. Contenen minerals com el potassi, el calci, el fòsfor, el sodi, el ferro el sofre, el manganès el crom i el seleni. La ceba és un aliment que estaria en el grup dels aliments bàsics o alcalinitzants i per això, també, la ceba és interessant perquè en les dietes habituals hi trobem molts aliments acidificants.

La ceba és digestiva, suau i reconstituent, en podem trobar exemples populars: la sopa de ceba, simple, es considera reparadora per a l’organisme (sopa de pobres i també sopa de borratxos) i així mateix quant una persona està delicada un plat molt recurrent és arròs bullit amb ceba. Les propietats de la ceba varien si es cuita, crua o adobada, però és un aliment interessant en tots els formats. La ceba la trobem en una extensa varietat de receptes com a ingredient complementari i ara la volem presentar en dues receptes on té el paper de la protagonista de la recepta. Una més senzilla i fàcil de preparar (avui, truita de ceba) i l’altra més sofisticada i elaborada (en un mes, cebes farcides).

TRUITA DE CEBA

Una recepta fàcil, digestiva, suau i té aquell punt melós de la ceba que la fa molt especial. La vaig aprendre del meu pare i la vaig recuperar amb molt èxit a casa dels meus amics Joan i Miquel, a Palma, i ara la faig allà on vaig, perquè cebes n’hi ha a tot arreu i ous també. És un plat ideal per a un sopar lleuger i es pot fer amb antelació, però guardant la truita a la nevera si es fa d’un dia per l’altre.

INGREDIENTS 

Tres o quatre cebes (500-600 g.) Poden ser tendres, seques, blanques, de Figueres, … Es poden barrejar: depenent del tipus de ceba sortirà la truita, però amb qualsevol classe sortirà bona

Quatre o cinc ous

Dues cullerades d’oli d’oliva

Sal al gust

Espècies i/o herbes que vinguin de gust (opcional, i si voleu gaudir del gust de la ceba, millor sense espècies)

PREPARACIÓ

Pelar les cebes.

Tallar-les a mitges llunes primes (de dalt a baix). Amb aquest tallat la ceba es cou millor i queda molt bé a la truita. També es poden fer altres tipus de tallat, si es vol, però el millor és a mitges llunes, de dalt a baix.

Posar una cullerada d’oli a la paella i posar-hi la ceba a coure fins que es vegi cuita, 15 o 20 minuts. (millor que no es quedi massa cuita, ha de quedar tova però que no es posi de color marró).

Batre els ous en un bol gran i afegir-hi la ceba cuita (una mica escorreguda si té excés d’oli o suc), barrejar-ho.

Posar la paella a escalfar amb una mica d’oli i quan estigui ben calenta, buidar la barreja de la ceba i l’ou batut a la paella, movent una mica la paella, amb suavitat, per tal que no s’aferri.

Girar la truita amb un plat pla o tapadora plana.

Podem girar la truita un parell o tres de vegades en funció de com la veiem i de si ens agrada més cuita o més crua.

PRESENTACIÓ 

La truita es pot presentar sola o acompanyada d’alguna verdura suau que li faci contrast com poden ser unes fulles d’enciam. En les fotografies de la recepta veureu que no he utilitzat paella perquè la vaig fer a casa de la Shannon i el Sean a les Açores i com que no tenien paella vaig fer servir una cassola plana, va anar força bé tot i que per girar-la va ser una mica dificultós. El tipus de ceba utilitzada van ser cebes tendres, cebes blanques locals i ceba comuna. Va quedar molt bona així que us animo a fer-la a qualsevol lloc i amb qualsevol ceba.

Així doncs, a menjar ceba, fàcil i saludable.

Salut i alegria.

Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *