La ceba (Allium cepa) és una planta herbàcia bulbosa de la família de les amaril·lidàcies.
La podem trobar de diferents tipus: la ceba comuna, de pell marró i dura, és la més econòmica i la que es conserva més temps i serveix per a tots els usos. Les cebes més toves i dolces que tenen la pell blanca o amb reflexos morats (la de Figueres), són més suaus, saboroses i digestives, encara que són més delicades de conservar. Les cebes tendres, són cebes fresques, més suaus, fàcils de cuinar i agradables per a l’amanida. Les cebes especials, com la ceba vermella, les escalunyes o chalotes i les cebes petitones i rodones, s’utilitzen per a receptes i ocasions no tan quotidianes.
La ceba és una hortalissa que es pot consumir tot l’any i que té moltes propietats, com l’efecte protector del sistema respiratori i és reconeguda com a antioxidant, antiinflamatòria i digestiva. Les cebes són una font de fibra soluble, de vitamina B, C, i K. Contenen minerals com el potassi, el calci, el fòsfor, el sodi, el ferro el sofre, el manganès el crom i el seleni. La ceba és un aliment que estaria en el grup dels aliments bàsics o alcalinitzants i per això, també, la ceba és interessant perquè en les dietes habituals hi trobem molts aliments acidificants.
La ceba és digestiva, suau i reconstituent, en podem trobar exemples populars: la sopa de ceba, simple, es considera reparadora per a l’organisme (sopa de pobres i també sopa de borratxos) i així mateix quant una persona està delicada un plat molt recurrent és arròs bullit amb ceba. Les propietats de la ceba varien si es cuita, crua o adobada, però és un aliment interessant en tots els formats. La ceba la trobem en una extensa varietat de receptes com a ingredient complementari i ara la volem presentar en dues receptes on té el paper de la protagonista de la recepta. Una més senzilla i fàcil de preparar (avui, truita de ceba) i l’altra més sofisticada i elaborada (en un mes, cebes farcides).
TRUITA DE CEBA
Una recepta fàcil, digestiva, suau i té aquell punt melós de la ceba que la fa molt especial. La vaig aprendre del meu pare i la vaig recuperar amb molt èxit a casa dels meus amics Joan i Miquel, a Palma, i ara la faig allà on vaig, perquè cebes n’hi ha a tot arreu i ous també. És un plat ideal per a un sopar lleuger i es pot fer amb antelació, però guardant la truita a la nevera si es fa d’un dia per l’altre.
INGREDIENTS
Tres o quatre cebes (500-600 g.) Poden ser tendres, seques, blanques, de Figueres, … Es poden barrejar: depenent del tipus de ceba sortirà la truita, però amb qualsevol classe sortirà bona
Quatre o cinc ous
Dues cullerades d’oli d’oliva
Sal al gust
Espècies i/o herbes que vinguin de gust (opcional, i si voleu gaudir del gust de la ceba, millor sense espècies)
PREPARACIÓ
Pelar les cebes.
Tallar-les a mitges llunes primes (de dalt a baix). Amb aquest tallat la ceba es cou millor i queda molt bé a la truita. També es poden fer altres tipus de tallat, si es vol, però el millor és a mitges llunes, de dalt a baix.
Posar una cullerada d’oli a la paella i posar-hi la ceba a coure fins que es vegi cuita, 15 o 20 minuts. (millor que no es quedi massa cuita, ha de quedar tova però que no es posi de color marró).
Batre els ous en un bol gran i afegir-hi la ceba cuita (una mica escorreguda si té excés d’oli o suc), barrejar-ho.
Posar la paella a escalfar amb una mica d’oli i quan estigui ben calenta, buidar la barreja de la ceba i l’ou batut a la paella, movent una mica la paella, amb suavitat, per tal que no s’aferri.
Girar la truita amb un plat pla o tapadora plana.
Podem girar la truita un parell o tres de vegades en funció de com la veiem i de si ens agrada més cuita o més crua.
PRESENTACIÓ
La truita es pot presentar sola o acompanyada d’alguna verdura suau que li faci contrast com poden ser unes fulles d’enciam. En les fotografies de la recepta veureu que no he utilitzat paella perquè la vaig fer a casa de la Shannon i el Sean a les Açores i com que no tenien paella vaig fer servir una cassola plana, va anar força bé tot i que per girar-la va ser una mica dificultós. El tipus de ceba utilitzada van ser cebes tendres, cebes blanques locals i ceba comuna. Va quedar molt bona així que us animo a fer-la a qualsevol lloc i amb qualsevol ceba.
Així doncs, a menjar ceba, fàcil i saludable.
Salut i alegria.