Proposo una recepta amb cebes i en presento dues versions a l’hora, una omnívora i una vegetariana. És una recepta elaborada a la qual cal dedicar-li un parell d’hores, però que pot quedar molt bona i, ben presentada, molt elegant.
En aquest cas farem 4 cebes dues farcides de carn i dues farcides amb verdures. Podeu triar fer una sola versió i llavors es fa més fàcil i ràpida. Anem doncs a treballar les cebes, farcir-les i presentar-les a taula.
INGREDIENTS
Quatre cebes més aviat grans del tipus que vulguis (jo he triat morades de Figueres).
200g de carn picada o de botifarra.
Verdures al gust: porro, pastanaga, ceba, xirivia, nap, mongeta tendra, carabassó, … (prou quantitat per farcir dues cebes).
Una poma.
Un parell de prunes seques o unes panses i pinyons (opcional).
Crema de llet o nata liquida.
Un parell de cullerades de farina de blat de moro.
Quatre o cinc cullerades d’oli.
Espècies i sal al gust: pebre negre o blanc, cúrcuma, canyella, …
Herbes al gust: sàlvia, menta, romaní, farigola, …
Opcional per barrejar amb les verdures, un grapat d’arros, o de mill, o de quinoa, … prèviament cuit.
Salsa de soia.
Formatge ratllat.
PREPARACIÓ
Punxar les cebes (quatre punxades profundes amb un escuradents llarg).
Coure les cebes al forn amb pell durant mitja hora.
FARCIMENT
Mentre es couen les cebes podem preparar una part del farciment. En el farciment podeu ser persones ben creatives i arriscar-vos a provar! Aquí us presentem dues possibilitats.
a) Farciment VEGETAL:
Tallar totes les verdures i mitja poma, a daus petits, posar oli a la paella i deixar-ho coure a foc lent, remenant de tant en tant.
Bullir l’arròs, o el mill, o la quinoa, o altres cereals al gust. Escórrer-lo, un cop cuit.
Afegir a les verdures de la paella, una part de la ceba trinxada (del cor de la ceba cuita i buidada), remenar i coure cinc minuts més, afegir ara també el mill o altre cereal cuit, i les herbes i panses tallades (sí és el cas), una cullerada de farina de blat de moro i un raig de soia. Continuar remenant durant un parell de minuts més i ja tenim el farciment vegetal preparat.
b) Farciment amb CARN:
Posar oli a la paella i fregir la carn picada, amb mitja poma feta daus petits, a foc lent.
Afegir a la carn picada de la paella, una part de la ceba trinxada (del cor de la ceba cuita i buidada), remenar i coure cinc minuts més, afegir una cullerada de farina de blat de moro i dues o tres cullerades de crema de llet o nata per a cuinar, sal i espècies al gust, .. . Remenar i deixar coure un parell més de minuts i ja tenim preparat el farciment de carn.
Deixar refredar les cebes cuites al forn i quan ja estiguin per treballar-les, amb un ganivet que talli bé, fer un tall de banda a banda la part superior; treure amb molta cura la primera i la segona pell de la ceba cuita; amb un ganivet petit i una cullera de cafè anar buidant la part de dintre de la ceba i reservar-la.
Posar les cebes buides en una safata que pugui anar al forn.
Trinxar ben trinxada la ceba que hem tret del cor de la ceba cuita i afegir-ne una part al sofregit (tant si és de carn o vegetal).
Amb una cullera de cafè anar farcit les cebes de manera que quedin ben plenes.
Disposar les cebes farcides en una safata que pugui anar al forn.
LES SALSES
a) Salsa per a les cebes farcides de VEGETALS:
En una paella preparem una mena de beixamel feta amb farina de blat de moro torrada amb oli i afegint-hi salsa de soia i aigua; remenar i buidar per sobre de les cebes farcides.
b) Salsa per a les cebes farcides de CARN:
En una paella preparem una beixamel feta amb farina de blat de moro torrada amb oli i afegint-hi crema de llet o nata liquida i una mica d’aigua; remenar i buidar per sobre de les cebes farcides.
Tenim les cebes farcides i amb la salsa per sobre. Ara posarem un grapat de formatge ratllat per sobre de les cebes i posarem la safata al forn durant uns 20 minuts a 180 graus.
Les cebes s’han d’acabar de coure amb el farcit dins, i el formatge i la salsa ha de quedar gratinat.
PRESENTACIÓ
Proposo fer una presentació d’un plat amb una ceba farcida amb carn i una altra amb vegetals.
Posar al costat una mica de salsa de la qual s’ha estes per la safata. Es pot posar una part del farciment sobrant al plat i a sobre la ceba.
Servir calent, però deixar reposar una mica després de sortir del forn, la ceba esta molt calenta per dintre i és millor que estigui tèbia. És necessari un ganivet que talli bé per tal de no tenir que desfer la ceba en tallar-la.
Un plat bonic a la vista, agradable de menjar i també molt interessant nutritivament.
Salut i alegria.