BUNYOLS DE BLEDES
INGREDIENTS
Un manat de bledes (500-700 g.)
Tres o quatre ous
200 g. de farina de cigrons (preferiblement, però pot ser qualsevol mena de farina)
Un sobre de llevat (podem prescindir però fa que els bunyols siguin més esponjosos)
Sal al gust
Oli d’oliva abundant per fregir els bunyols i les penques arrebossades
Per a la SALSA
Una cullerada de mostassa
Una cullerada de mel
Una mica d’oli
Vinagre al gust
Sal i espècies i/o herbes al gust (pebre, cúrcuma, farigola, menta, …)
Un parell de cullerades del brou de bullir les bledes.
PREPARACIÓ
Rentem les bledes ben rentades amb aigua
Separar les fulles de les penques (part blanca)
Tallar les fulles a trossos petits
Bullir, fer al vapor o fregir, les fulles trossejades durant cinc o deu minuts màxim
Escórrer les fulles cuites i posar-les en un bol on afegirem dos ous batuts i uns 100 g. de farina amb mig sobre de llevat. Remenar-ho tot bé o batre-ho amb una batedora manual (si en tenim)
Posar oli abundant en una paella i quan sigui calent anar posant cullerades de la barreja (bledes, ou i farina)
Fregir els bunyols donant-los-hi la volta fins que quedin un pel rossos
Quan estiguin cuits treure’ls de la paella, deixar-los en una safata amb paper de cuina per escórrer l’oli sobrant.
PENQUES ARREBOSSADES
Tallar-les a 8/10 cm i posar-les a bullir amb aigua i sal durant 12/15 minuts
Escórrer-les ben escorregudes (es poden eixugar una mica amb un drap o paper de cuina)
En un plat fondo o bol, batre un ou i 50 g. de farina (afegir una cullerada del brou de coure les bledes, si fa falta)
En un plat pla posar farina estesa
Arrebossar les penques una per una primer amb la farina i després amb l’ou, i posar-les a coure a la paella amb oli abundant
SALSA
En un bol posar oli i vinagre, afegir una cullerada de mostassa, una cullerada de mel, dues cullerades de brou de les bledes, espècies i herbes al gust (sal, pebre, cúrcuma, farigola, orenga,…)
Remenar-ho bé per tal que lligui i ja tenim una salsa que acompanya molt bé els bunyols
PRESENTACIÓ
En un plat gran i safata posar la salsa al mig i al voltant els bunyols i les penques arrebossades.
Molt bon profit.