FEM UN VERMUT amb BASTONETS DE VERDURES

FEM UN VERMUT amb BASTONETS DE VERDURES

Bona teca i bona cara, a ningú no desagrada.

Refrany popular.

FEM UN VERMUT amb: BASTONETS DE VERDURES

Aquesta recepta es molt fàcil de fer, molt fresca, i pot ser molt diversa tant en les verdures com en les salses.

Fa molts anys el Xavier, el meu company de vida, va viatjar al nord d’Itàlia i en tornar em va explicar que havia menjat un entrant que li va semblar divertit i que estava fet a base de bastonets de verdures diverses i que es sucaven en salses variades també i que a aquest menjar li’n deien “Pinzimonio”.

Jo em vaig quedar amb la idea i sovint ho he anat experimentant amb amics i coneguts i ha tingut molt èxit perquè permet esperar el menjar picant productes de temporada, crus i saludables.

Avui us poso la recepta amb vegetals diversos i amb una salsa de formatge que va prou bé per a acompanyar un vermut. Espero que us agradi.

INGREDIENTS BÀSICS 

Verdures de temporada, o que t’agradin, com alguna de les següents (tria tres o quatre de colors diferents):

– Un parell de pastanagues

– Tres branques d’api

– Tres fulles de fonoll fresc

– Cinc o si raves llargs

– Una xirivia

– Un pebrot vermell

– Un pebrot verd

– Un carabassó

– Un cogombre

Un tall de formatge blau o de rul·lo de cabra (el que prefereixis)

Un raig de llet sencera (mig got petit)

Espècies al gust (pebre, orenga, romaní, farigola, sàlvia, menta, etc.). Un polsim d’una o dues que t’agradin. També poden ser unes fulles fresques d’aquestes herbes.

INGREDIENTS OPCIONALS

Les salses poden ser molt diverses i se’n pot posar més d’una si convé.

Alguns exemples:

– Vinagreta d’oli d’oliva amb espècies i suc de llimona o vinagre

– Salsa tipus romesco

– Salsa “pesto” barrejada amb oli

– Olivada barrejada amb oli

– Salsa maonesa barrejada amb menta o all picat molt petit

– Allioli

A mes a mes dels bastonets de verdures també s’hi pot posar bastonets de pa.

EINES 

Bols petits o gots baixos

Ganivet

Fusta de tallar

Un pelador

Una batedora

Un pot per a la batedora

PREPARACIÓ 

Es renten, netegen i pelen les verdures.

Es tallen a tires d’un dit de llarg com a mínim

Es van posant dretes en un o varis vols o gots baixos.

En el pot de la batedora s’hi posa el formatge tallat a daus, la llet i les espècies o herbes. Es bat fins que quedi una salsa mes aviat espessa.

Es buida la salsa en uns bols petits o gots baixos.

PRESENTACIÓ I CONSELLS

Si vols tenir la verdura tallada una estona abans va bé posar per sobre el got o bol on l’has posat dreta, un paper de cuina mullat o drap net i humit per tal de mantenir la frescor. Un cop cobert es guarda a la nevera i quan s’ha de servir es treuen els papers o els draps.

La gràcia dels bastonets és, també, combinar els colors ja que es una forma de guarnir la taula a l’hora que mengem variat.

La salsa feta amb antelació s’acostuma a espessir una mica i també es convenient mantenir-la tapada per tal que no es ressequi.

Si sou força gent va bé preparar varis bols o gots tant de bastonets de verdures com de salses i repartir-ho per la taula o llocs on estiguin les persones convidades.

Es un aperitiu, fresc i sa que agrada molt i facilita la conversa.

Bon vermut!

Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *