Bona teca i bona cara, a ningú no desagrada.
Refrany popular.
FEM UN VERMUT amb: BASTONETS DE VERDURES
Aquesta recepta es molt fàcil de fer, molt fresca, i pot ser molt diversa tant en les verdures com en les salses.
Fa molts anys el Xavier, el meu company de vida, va viatjar al nord d’Itàlia i en tornar em va explicar que havia menjat un entrant que li va semblar divertit i que estava fet a base de bastonets de verdures diverses i que es sucaven en salses variades també i que a aquest menjar li’n deien “Pinzimonio”.
Jo em vaig quedar amb la idea i sovint ho he anat experimentant amb amics i coneguts i ha tingut molt èxit perquè permet esperar el menjar picant productes de temporada, crus i saludables.
Avui us poso la recepta amb vegetals diversos i amb una salsa de formatge que va prou bé per a acompanyar un vermut. Espero que us agradi.
INGREDIENTS BÀSICS
Verdures de temporada, o que t’agradin, com alguna de les següents (tria tres o quatre de colors diferents):
– Un parell de pastanagues
– Tres branques d’api
– Tres fulles de fonoll fresc
– Cinc o si raves llargs
– Una xirivia
– Un pebrot vermell
– Un pebrot verd
– Un carabassó
– Un cogombre
Un tall de formatge blau o de rul·lo de cabra (el que prefereixis)
Un raig de llet sencera (mig got petit)
Espècies al gust (pebre, orenga, romaní, farigola, sàlvia, menta, etc.). Un polsim d’una o dues que t’agradin. També poden ser unes fulles fresques d’aquestes herbes.
INGREDIENTS OPCIONALS
Les salses poden ser molt diverses i se’n pot posar més d’una si convé.
Alguns exemples:
– Vinagreta d’oli d’oliva amb espècies i suc de llimona o vinagre
– Salsa tipus romesco
– Salsa “pesto” barrejada amb oli
– Olivada barrejada amb oli
– Salsa maonesa barrejada amb menta o all picat molt petit
– Allioli
A mes a mes dels bastonets de verdures també s’hi pot posar bastonets de pa.
EINES
Bols petits o gots baixos
Ganivet
Fusta de tallar
Un pelador
Una batedora
Un pot per a la batedora
PREPARACIÓ
Es renten, netegen i pelen les verdures.
Es tallen a tires d’un dit de llarg com a mínim
Es van posant dretes en un o varis vols o gots baixos.
En el pot de la batedora s’hi posa el formatge tallat a daus, la llet i les espècies o herbes. Es bat fins que quedi una salsa mes aviat espessa.
Es buida la salsa en uns bols petits o gots baixos.
PRESENTACIÓ I CONSELLS
Si vols tenir la verdura tallada una estona abans va bé posar per sobre el got o bol on l’has posat dreta, un paper de cuina mullat o drap net i humit per tal de mantenir la frescor. Un cop cobert es guarda a la nevera i quan s’ha de servir es treuen els papers o els draps.
La gràcia dels bastonets és, també, combinar els colors ja que es una forma de guarnir la taula a l’hora que mengem variat.
La salsa feta amb antelació s’acostuma a espessir una mica i també es convenient mantenir-la tapada per tal que no es ressequi.
Si sou força gent va bé preparar varis bols o gots tant de bastonets de verdures com de salses i repartir-ho per la taula o llocs on estiguin les persones convidades.
Es un aperitiu, fresc i sa que agrada molt i facilita la conversa.
Bon vermut!