LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. SOPA DE VERDURES

LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. SOPA DE VERDURES

“El que menja verdura té la vida segura.” (dita popular)

SOPA DE VERDURES

Diem sopa de verdures a la sopa feta amb verdures, habitualment de temporada, així que pot ser una sopa ben diversa i variada. A casa l’acostumem a fer amb les verdures que han anat quedant i també amb les típiques verdures per fer brou, que son fresques i variades.

Un aspecte a tenir en compte es que les verdures han d’estar tallades a trossets ben petits. Ara proposem una recepta base i les verdures que hi posem poden ser aquestes o unes altres. Proposarem dues variants una mediterrània i una altra oriental.

INGREDIENTS BÀSICS

Dues pastanagues

Una xirivia

Un nap

Un porro petit

Mitja ceba gran o una de petita

Mig carabassó gran o un de petit

Una fulla d’api

Tres cullerades d’oli d’oliva

Sal i espècies al gust

Dues vegades més d’aigua que de verdures (si posem 250g. de verdura, 3/4 de litre d’aigua o brou)

INGREDIENTS OPCIONALS

Una carxofa

Una fulla de col

Una fulla de bledes

Un tros de carabassa

Vuit o deu tavelles de mongeta

Un tros de coliflor o bròquil

Una patata

Un parell d’alls

Brou vegetal per comptes d’aigua

VARIANT MEDITERRÀNIA 

Afegir alguns d’aquests ingredients:

Una branca de farigola

Unes fulles de sàlvia

Julivert picat

Alfàbrega picada

Orenga

Pebre negre o blanc

Una fulla de llorer

Un raig extra d’oli d’oliva o d’oliva aromatitzat

VARIANT ORIENTAL

Afegir alguns d’aquests ingredients:

Un parell de rodanxes de gingebre

Dues fulles de llima

Una cullerada de salsa de soia

Una cullerada de sopa de miso

Un raig de llet de coco

Una cullerada petita de curri vermell o verd

EINES

Una cassola o olla

Un ganivet

Una fusta de tallar

Un cassó o cullerot

Un pelador de patates

Un bol o plat fondo per posar la sopa

PREPARACIÓ

Pelar les verdures.

Tallar-les ben petites a daus o tiretes.

Posar la cassola o l’olla (pot ser una olla ràpida o a pressió) al foc amb les cullerades d’oli i posar les verdures tallades a sofregir durant tres a cinc minuts.

Afegir les espècies i l’aigua o brou (si es calent avancem la cocció).

Tapar i deixar bullir, durant uns 10 minuts si es olla ràpida i uns 25/30 si es olla corrent.

En la variant mediterrània: afegir a l’últim minut el julivert i l’alfàbrega picada o l’orenga i el raig d’oli extra.

En la variant oriental: afegir a l’últim minut la soia, pasta de miso o llet de coco.

VARIANT PURÉ

Si es vol, aquestes mateixes verdures es bullen, de la mateixa manera i ingredients, sense necessitat de tallar-les petites i quan estan bullides es trituren i surt un puré de verdures excel·lent.

PRESENTACIÓ 

Es un plat que s’ha de servir calent  en un plat fondo o amb bol.

Es pot preparar al mateix moment o es pot deixar preparat i escalfar-lo.

Es pot guarnir amb un raig d’oli, un polsim de sèsam torrat, uns daus petits de cansalada ben torrada, uns daus de pa fregit, trossets de pa torrat, uns pinyons torrats, un ou dur ratllat…

Que vagi de gust, salut i  energia!

Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *