“El que menja verdura té la vida segura.” (dita popular)
SOPA DE VERDURES
Diem sopa de verdures a la sopa feta amb verdures, habitualment de temporada, així que pot ser una sopa ben diversa i variada. A casa l’acostumem a fer amb les verdures que han anat quedant i també amb les típiques verdures per fer brou, que son fresques i variades.
Un aspecte a tenir en compte es que les verdures han d’estar tallades a trossets ben petits. Ara proposem una recepta base i les verdures que hi posem poden ser aquestes o unes altres. Proposarem dues variants una mediterrània i una altra oriental.
INGREDIENTS BÀSICS
Dues pastanagues
Una xirivia
Un nap
Un porro petit
Mitja ceba gran o una de petita
Mig carabassó gran o un de petit
Una fulla d’api
Tres cullerades d’oli d’oliva
Sal i espècies al gust
Dues vegades més d’aigua que de verdures (si posem 250g. de verdura, 3/4 de litre d’aigua o brou)
INGREDIENTS OPCIONALS
Una carxofa
Una fulla de col
Una fulla de bledes
Un tros de carabassa
Vuit o deu tavelles de mongeta
Un tros de coliflor o bròquil
Una patata
Un parell d’alls
Brou vegetal per comptes d’aigua
VARIANT MEDITERRÀNIA
Afegir alguns d’aquests ingredients:
Una branca de farigola
Unes fulles de sàlvia
Julivert picat
Alfàbrega picada
Orenga
Pebre negre o blanc
Una fulla de llorer
Un raig extra d’oli d’oliva o d’oliva aromatitzat
VARIANT ORIENTAL
Afegir alguns d’aquests ingredients:
Un parell de rodanxes de gingebre
Dues fulles de llima
Una cullerada de salsa de soia
Una cullerada de sopa de miso
Un raig de llet de coco
Una cullerada petita de curri vermell o verd
EINES
Una cassola o olla
Un ganivet
Una fusta de tallar
Un cassó o cullerot
Un pelador de patates
Un bol o plat fondo per posar la sopa
PREPARACIÓ
Pelar les verdures.
Tallar-les ben petites a daus o tiretes.
Posar la cassola o l’olla (pot ser una olla ràpida o a pressió) al foc amb les cullerades d’oli i posar les verdures tallades a sofregir durant tres a cinc minuts.
Afegir les espècies i l’aigua o brou (si es calent avancem la cocció).
Tapar i deixar bullir, durant uns 10 minuts si es olla ràpida i uns 25/30 si es olla corrent.
En la variant mediterrània: afegir a l’últim minut el julivert i l’alfàbrega picada o l’orenga i el raig d’oli extra.
En la variant oriental: afegir a l’últim minut la soia, pasta de miso o llet de coco.
VARIANT PURÉ
Si es vol, aquestes mateixes verdures es bullen, de la mateixa manera i ingredients, sense necessitat de tallar-les petites i quan estan bullides es trituren i surt un puré de verdures excel·lent.
PRESENTACIÓ
Es un plat que s’ha de servir calent en un plat fondo o amb bol.
Es pot preparar al mateix moment o es pot deixar preparat i escalfar-lo.
Es pot guarnir amb un raig d’oli, un polsim de sèsam torrat, uns daus petits de cansalada ben torrada, uns daus de pa fregit, trossets de pa torrat, uns pinyons torrats, un ou dur ratllat…
Que vagi de gust, salut i energia!