NARRATIBES PER COMPARTIR-NOS. CONTES. EN PERE SENSE POR

NARRATIBES PER COMPARTIR-NOS. CONTES. EN PERE SENSE POR

En les darreres dècades, al mercat del llibre, han aparegut propostes (algunes autores o compiladores diuen contes) sobre les emocions. Llibres adreçats a la canalla i al públic en general. Alguns d’aquests llibres pretenen ser àlbums il·lustrats i es queden en manuals d’instrucció d’educació emocional barroerament sintetitzats. Podem veure a la portada “Conte per treballar les emocions”, producte editorial desnaturalitzat.

Va ser el senyor Goleman, Daniel Goleman, el que va aixecar la llebre temàtica, bibliogràfica i mercantil posant la mirada en la Intel·ligència Emocional. Les persones que treballem amb persones vam pujar als altars al senyor Goleman fent-lo responsable d’inventar la sopa d’all i considerar-lo artífex de fer aparèixer un fenomen més antic que el fil negre, sense recordar ni saber que la rondallística popular recollia narratives, que després van ser textos, que feien referència de manera artística, tant poètica com visual, del que avui es considera el corpus de les emocions humanes, les seves taxonomies, les seves expressions, la seva educació i fins i tot la seva disfunció.

En aquesta ocasió volem ser taxatius i radicals. Les emocions no es treballen, com alguns psicopedagogs, educadors, mestres, professors, terapeutes proclamen. Les emocions es viuen, o no. Se senten, o no, s’expressen, o no. Però portar al terreny de lo laboral, de lo productiu, quelcom que ens fa tant humans… ens sembla que no cal seguir en aquest cant coral generalitzat.

EN PERE SENSE POR

Per això recuperem un clàssic inclòs a la rondallística d’en Joan Amades que ens relata l’experiència d’un jove (de vegades anomenat Pere i de vegades anomenat Joan) que no ha pogut tenir “experiència de por” fins que es troba en una situació concreta, que no avancem per qui no conegui la trama.

Clica aquí per conèixer l’argument.

I la recuperem per gaudir-la, per escoltar-la, per llegir-la, per riure, per plorar, per allò que una història centenària ha pogut deixar d’empremta a milers i milers d’infants i adults, de nets i avis, de tiets i canalla i per què no, d’educadores i quitxalla, d’actors i espectadors.

Us deixem amb una versió sonora editada per TV3 en un podcast dins la secció “Contes del Super3”. Una selecció de contes en format àudio que formen part del programa de Super3 “Una mà de contes”. Són històries de tradicions culturals diverses, que combinen música i narració.

L’acompanyem d’una obra mestra de l’art visual i una versió editorial contemporània versionada i il·lustrada per dos professionals de la narrativa adreçada a tots els públics.

EN PERE SENSE POR
Adaptació de Salvador Comelles
Il·lustracions d’Àfrica Fanlo.
Editorial: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.
Barcelona 2016

Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *