Sobre els hàbits de cura en educació

Sobre els hàbits de cura en educació

Xavier Gimeno Soria
Els hàbits són maneres de comportar-se apreses que es repeteixen una i altra vegada, convertint-se en comportaments automàtics que defineixen un estil o manera de fer les coses. Els hàbits sans són totes aquelles formes de fer que afavoreixen el creixement, el desenvolupament i les formes funcionals de fer les coses.

L’adquisició d’hàbits sans o insans depèn, en un primer moment, de la influència de les persones que ens envolten, primerament la família, després l’escola bressol i posteriorment la resta de les institucions on ens movem.  Un hàbit es manté en el temps gràcies a les seves conseqüències, a les respostes que es reben de l’entorn;  és per això que les persones encarregades de la criança, l’educació i l’acompanyament hem d’actuar de forma conscient, és a dir, amb intenció i transcendència.

Criar amb intenció vol dir fer-ho amb fites clares. Saber què i per a què les criatures han d’incorporar determinades maneres de fer, tenint present les conseqüències de les mateixes. I criar amb transcendència es refereix al fet que les maneres de fer a incorporar siguin útils perquè siguin aplicades (transferides) a altres situacions o ambients, en el futur.

La incorporació d’hàbits requereix de la repetició (eina pedagògica a recuperar) a través dels rituals quotidians i les cerimònies cícliques de les institucions socio-comunitàries tant micro com macro.

Us adjuntem alguns escrits que, tot i provinents de cultures escolars no mediterrànies, posen de manifest la necessitat i importància de fer conscients les cerimònies i rituals que portem a terme en els nostres contextos personals i professionals:

https://www.reproduccionsocial.edusanluis.com.ar/2009/03/los-rituales-escolares-y-las-practicas.html?m=1

https://es.scribd.com/document/154768586/Los-Rituales-Escolares

https://www.tamarachubarovsky.com/2018/09/09/el-ritmo-y-los-ritos-en-la-crianza/

“Som el que fem dia a dia. De manera que l’excel·lència no és un acte sinó un hàbit.” (Aristòtil)

Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *