Els bolets, menja’ls ben nets
Dita popular
FEM UN VERMUT amb: XAMPINYONS A L’ALL i LLIMONA
Aquest plat va molt bé per picar i ja fa molts anys que els faig (no recordo d’on vaig treure la recepta o si va sortir jugant amb els ingredients). El que puc dir es que quan el faig em recorda persones com l’Antonio, en altre temps, o el Josep que l’agraeixen molt.
Es un plat que es pot deixar fet el dia abans i escalfar-lo una mica abans de servir. Es ideal fer-lo al mati a primera hora i per l’hora del vermut esta reposat i té una bona temperatura.
INGREDIENTS
200/400 grams de xampinyons (preferiblement petits)
Dues o tres cullerades soperes d’oli d’oliva.
Dos o tres grans d’all.
El suc d’una llimona.
Una branca de julivert.
Sal i pebre al gust.
EINES
Cassola no gaire gran amb tapadora.
Espremedor per a la llimona.
Fusta i ganivet per tallar.
Espàtula.
Safata o bol per posar-los.
PREPARACIÓ
Es netegen els xampinyons, per tal que no tinguin terra. Si els xampinyons son de mida petita queda molt bé deixar-los sencers, els que siguin mes grans el partim en dues meitats i si son molt grossos fem quatre trossos.
Posem la cassola al foc amb l’oli i el deixem escalfar, quan estigui calent hi aboquem els xampinyons nets, ho tapem i anem removent la cassola tapada. Va bé que en aquesta fase, el foc sigui bastant fort i que voltegem la cassola sovint, durant tres a cinc minuts. Així el xampinyons queden una mica rossos.
Posem el foc mes fluix, destapem la cassola i hi posem els alls, remenem una mica (amb la tapadora posada), deixem coure un minut; tornem a obrir i afegim el suc de llimona, la sal i el pebre.
Ho deixem coure a foc no gaire fort uns cinc o sis minuts voltejant la cassola tapada. Finalment hi afegim una mica de julivert, ho deixem un minut i ja ho traiem del foc i ho deixem reposar a la cassola tapada.
PRESENTACIÓ I CONSELLS
A l’hora de fer el vermut destapem la cassola i si els xampinyons encara estan tebis els servim a la plata o bol d’anar a la taula. Si veiem que estan freds els escalfem un parell de minuts i els servim.
Per servir-los busquem una plata o bol que no sigui massa gran per tal que els xampinyons quedin juntets i apilats així es té la sensació d’abundància i queda molt més bonic. A la part de dalt posar dos o tres xampinyons dels sencers.
Es pot posar alguna branca de julivert fresc o mitja rodanxa de llimona a sobre, per a donar color i frescor.
Punxar alguns dels xampinyons amb escuradents per suggerir que ja es poden menjar.
Bon vermut! si us agraden aquest xampinyons passeu la recepta.