“Qui menja sopes se les pensa totes.” (popular)
SOPES DE PA (Sopes d’all)
Les sopes son un plat que a la casa on vaig néixer i passar la primera infància (Ca de Serranet de les Masies de Montanyana a la Ribagorça) es menjava cada dia de l’any per sopar així que per a mi “sopar” i “sopes” eren dues paraules inseparables. La pregunta era: Què hi ha “de” sopar? La resposta: sopes… I en la segona part de la resposta és on hi havia l’interès perquè podien ser sopes de dos grans tipus: bullides o “menestrades” (escaldades).
Les sopes bullides eren les d’all però excepcionalment podien tenir també tomàquet fregit, ou batut, farigola, ceba o altres ingredients que segons el moment de l’any hi havia.
Les “sopes menestrades” (escaldades) eren sopes que es feien sense bullir i era un plat ràpid i molt divers perquè podien ser: sopes menestrades amb un ou sencer, amb ou batut, menestrades amb brou de carn, de verdures, brou de les mongetes (molt apreciat), amb aigua de farigola, o amb aigua clara bullent.
Aquest es un plat típic de l’època on el pa era el cereal bàsic de qualsevol casa i l’oli d’oliva i l’all eren apreciats i valorats com a nutrients. Era un plat de menjar ràpid que es feia servir bàsicament per sopar i també per esmorzar i sobre tot era un plat suau de “malalt” (quan et senties el cos fora de lloc).
Menjar sopes per esmorzar, fa uns anys, era habitual a la cultura mediterrània com es costum, també, a les cultures orientals, africanes i altres.
INGREDIENTS BÀSICS
Un tros de pa del dia anterior o de fa un parell de dies. Entre 50 i 100 grams per persona (es aconsellable que sigui un pa de bona qualitat, el pa de pagès amb farina de qualitat es ideal).
2 o 3 grans d’all.
Oli d’oliva bo, un bon raig!
Sal al gust.
Aigua.
OPCIONALS
Brou d’ haver bullit la verdura, les mongetes o altres llegums, brou de pollastre o de carn.
2 tomàquets madurs.
Mitja ceba.
Una branca de farigola.
Un polsim de pebre.
Un parell d’ous.
EINES
Una cassola, pot, tupí…
Un ganivet.
Una fusta de tallar.
Una espàtula.
* Les Sopes bullides també es poden cuinar a la Thermomix o similar tot i que pot ser quedin una mica més desfetes.
PREPARACIÓ
Tallar el pa a llesques petites i el més primes possible (com si talléssim pernil) per això es bo que el pa sigui de dies abans i sense ser sec que, llavors, es trenca molt.
SOPES BULLIDES
Posar a bullir aigua amb sal en un pot. (1/4 de litre per persona).
En una paella posar un bon raig d’oli i els gran d’all tallats per la meitat i rossejar una mica (que no es cremin).
Quan bulli l’aigua afegir el pa llescat i tot seguit abocar-hi l’oli i els alls de la paella.
Remenar-les sovint i deixar-les bullir uns deu minuts a foc mes aviat lent.
Deixar-les reposar uns minuts i servir-les calentes.
Si voleu fer-les de farigola, poseu una branca de farigola a l’aigua, deixeu-la bullir uns cinc minuts i desprès la traieu i seguiu tot el procés explicat.
Si les voleu fer amb tomàquet o ceba, fregiu el tomàquet o la ceba conjuntament amb els alls i quan estigui fregit seguiu el mateix procediment.
Si les voleu fer amb ou, bateu un o dos ous i tot just retireu les sopes del foc aboqueu l’ou al pot i remeneu insistentment per tal que l’ou quedi cuit i barrejat (queda tot un filat d’ou de color groguenc).
Si les voleu fer amb brou, poseu, per comptes d’aigua, brou del que tingueu o us agradi. També podeu posar una mica de brou i una mica d’aigua, i seguiu el mateix procediment.
SOPES MENESTRADES
Posar les llesques petites i ben primes de pa en un plat fondo, que cobreixi el fons i un parell de capes per sobre.
Tallar un all cru a trossets ben menuts i repartir-lo per sobre.
Posar un bon raig d’oli d’oliva bo i cru per sobre les llesques de pa (si es vol, també es pot fregir una mica l’all amb l’oli i posar-li-hi fregit).
Posar un ou a sobre el pa fent un petit niu o un ou batut (a vegades, si era batut, posàvem un ou per a dos plats).
Fer bullir aigua o brou.
Buidar l’aigua o el brou bullint a sobre les sopes de manera que quedi tot el pa ben escaldat i sobre tot l’ou si es sencer que quedarà com “poché”.
Deixar reposar una estona.
Barrejar les sopes amb l’oli, allà i ou si es el cas i menjar-les ben calentes.
PRESENTACIÓ
És un plat que cal servir calent així que les sopes bullides, si les preparem amb temps, les escalfarem a l’hora de servir. Respecte a les sopes menestrades, es poden deixar preparades al plat però sempre serà a l’últim moment que les escaldarem (reescalfades perden la gràcia).
Bon profit i amb aquest plat fareu salut.