LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. MELMELADA DE CODONY i POMA

LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. MELMELADA DE CODONY i POMA

“Llavores, el codony, que es féu vell en la branca,

dins el calaix perfuma la nostra roba blanca,

i si l’amorosim al caliu de la llar

i l’acostem als llavis sorruts, és dolç, encar.”

(última quarteta del poema Els codonys tardorals de Josep Carner)

MELMELADA DE CODONY i POMA

El codony es una fruita pròpia de la tardor i, si ens agrada, podem fer el típic codonyat que es molt bo, sobre tot el fet a casa, tot i que és costos de fer. Cada any quan faig el codonyat, dels codonys del jardí i dels d’una família amiga que em fan arribar dos o tres caixes de codonys del xalet de la Cerdera de Lleida, sempre reservo uns quants codonys per ajuntar-los amb unes pomes de temporada i fer aquesta melmelada que te el gust del codony suavitzat per la textura de la poma. Es una combinació fantàstica, ja ho veureu. Ànims i a la recepta que es fàcil tot i que hi hem de dedicar una mica de temps.

INGREDIENTS BÀSICS

Un quilo i un quart de codonys nets i tallats a trossos.

Un quilo de pomes netes i tallades a trossos.

Un quilo de sucre.

INGREDIENTS OPCIONALS

La pell d’una llimona.

Una branca de canyella.

 

EINES

Una olla

Fusta per tallar i ganivet.

Una espàtula i un cullerot.

Una batedora.

Pots de vidre amb tapadora hermètica.

 

 

PREPARACIÓ

Per fer aquesta melmelada cal dos processos.

El primer fins a bullir els codonys i el segon l’habitual de fer melmelada.

 

 

Primer netejar els codonys i treure’ls el cor o part dura (si voleu els podeu pelar encara que no es necessari)

Un cop nets i trossejats els codonys, es posen a l’olla, es cobreixen d’aigua i es fan bullir durant una hora.

S’escorren els codonys i es guarda el brou de bullir-los.

Es pelen i trossegen les pomes i es posen a l’olla.

S’hi afegeix els codonys bullits.

S’hi afegeix el sucre (la canyella i la pell de llimona, opcional).

Es posa a bullir tot junt durant una hora.

Es va remenant i si es veu que esta molt espès es pot afegir una mica de brou dels codonys.

Quan ja estigui cuit es tritura amb la batedora.

Es preparen els pots de vidre nets i es van omplint fins a dalt i es tapen.

Es posen els pots tapats dins de l’olla, es cobreixen amb aigua calenta i es fan bullir uns vint minuts.

Es deixen refredar, es treuen de l’olla i s’eixuguen.

Finalment es posa l’etiqueta al pot amb el nom i l’any.

PRESENTACIÓ i CONSELLS

La melmelada de codony i poma és molt interessant per menjar amb una torrada i formatge fresc.

També es pot posar una cullerada de melmelada a un iogurt natural i queda molt bo.

Si t’agrada el codonyat, aquesta melmelada n’és una versió lleugera de gust i amb molt menys sucre. Així que inventeu plats amb ella i segur que us seran plaents.

Bon profit i bona tardor.

Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *