“Llavores, el codony, que es féu vell en la branca,
dins el calaix perfuma la nostra roba blanca,
i si l’amorosim al caliu de la llar
i l’acostem als llavis sorruts, és dolç, encar.”
(última quarteta del poema Els codonys tardorals de Josep Carner)
MELMELADA DE CODONY i POMA
El codony es una fruita pròpia de la tardor i, si ens agrada, podem fer el típic codonyat que es molt bo, sobre tot el fet a casa, tot i que és costos de fer. Cada any quan faig el codonyat, dels codonys del jardí i dels d’una família amiga que em fan arribar dos o tres caixes de codonys del xalet de la Cerdera de Lleida, sempre reservo uns quants codonys per ajuntar-los amb unes pomes de temporada i fer aquesta melmelada que te el gust del codony suavitzat per la textura de la poma. Es una combinació fantàstica, ja ho veureu. Ànims i a la recepta que es fàcil tot i que hi hem de dedicar una mica de temps.
INGREDIENTS BÀSICS
Un quilo i un quart de codonys nets i tallats a trossos.
Un quilo de pomes netes i tallades a trossos.
Un quilo de sucre.
INGREDIENTS OPCIONALS
La pell d’una llimona.
Una branca de canyella.
EINES
Una olla
Fusta per tallar i ganivet.
Una espàtula i un cullerot.
Una batedora.
Pots de vidre amb tapadora hermètica.
PREPARACIÓ
Per fer aquesta melmelada cal dos processos.
El primer fins a bullir els codonys i el segon l’habitual de fer melmelada.
Primer netejar els codonys i treure’ls el cor o part dura (si voleu els podeu pelar encara que no es necessari)
Un cop nets i trossejats els codonys, es posen a l’olla, es cobreixen d’aigua i es fan bullir durant una hora.
S’escorren els codonys i es guarda el brou de bullir-los.
Es pelen i trossegen les pomes i es posen a l’olla.
S’hi afegeix els codonys bullits.
S’hi afegeix el sucre (la canyella i la pell de llimona, opcional).
Es posa a bullir tot junt durant una hora.
Es va remenant i si es veu que esta molt espès es pot afegir una mica de brou dels codonys.
Quan ja estigui cuit es tritura amb la batedora.
Es preparen els pots de vidre nets i es van omplint fins a dalt i es tapen.
Es posen els pots tapats dins de l’olla, es cobreixen amb aigua calenta i es fan bullir uns vint minuts.
Es deixen refredar, es treuen de l’olla i s’eixuguen.
Finalment es posa l’etiqueta al pot amb el nom i l’any.
PRESENTACIÓ i CONSELLS
La melmelada de codony i poma és molt interessant per menjar amb una torrada i formatge fresc.
També es pot posar una cullerada de melmelada a un iogurt natural i queda molt bo.
Si t’agrada el codonyat, aquesta melmelada n’és una versió lleugera de gust i amb molt menys sucre. Així que inventeu plats amb ella i segur que us seran plaents.
Bon profit i bona tardor.