Calamares pequeños,
ajos contentos,
juntos se sofreían
de cara al viento.
Cuando estuvieron listos
y, ante mi asombro,
echaste unos fideos
finos y mondos.
La sartén chispeaba,
tú te reías,
yo alababa el perfume de tu alegría.
En un momento estaban
en nuestros platos:
calamares, fideos,/cariño y ajos.
Mari Carmen Díez (verset per al Pere)
FIDEUÀ SIMPLE
És una recepta rapida i senzilla, molt interessant per a un primer plat o, fins i tot, com a segon plat si es prepara un primer una mica contundent.
Escric aquesta recepta gràcies a la meva amiga Mari Carmen d’Alacant que tot sovint em recorda plats que ha menjat a casa i dels que en guarda bon record. Ara fa poc em va sorprendre amb un poema que descriu la recepta i no he pogut deixar de compartir-la.
Així que gràcies, a dalt la teniu.
INGREDIENTS BÀSICS
Un paquet de 250 gr. de fideus prims.
Dos o tres grans d’all.
Un parell de branques de julivert.
Dues o tres cullerades d’oli d’oliva.
Suc dels calamars amb ceba que hagi sobrat o brou de peix (uns 400 gr. en total).
Un polsim de pebre negre o blanc. Sal al gust
INGREDIENTS OPCIONALS
Calamars que hagin sobrat dels calamars amb ceba
o
quatre o cinc calamars petits a trossets i fregits
o
un grapadet de petxines prèviament obertes
o
també es pot posar un grapat de gambes pelades prèviament passades per la paella.
EINES
PREPARACIÓ
Es tallen els alls a rodanxes, es posen a la paella amb l’oli i es deixen sofregir fins que es comencin a posar daurats. S’afegeixen els fideus i es va remenant fins que estiguin rossejats.
Prèviament s’han fregit els calamars, recuperat les sobres dels calamars amb ceba, fregit les gambes o obert les petxines.
S’afegeix al fideus rossejats els calamars, gambetes o petxines obertes, si és el cas, i el suc i el brou. Es va remenant i afegint brou durant uns 5 minuts, ja cuits els fideus, s’han begut el brou, ara es deixen un minut i es serveixen.
Si es vol, es pot fer la recepta prescindint de tots els ingredients opcionals i queda simple i ben bona. L’important és el brou de peix, un bon raig d’oli bo i els allets fregits.
PRESENTACIÓ i CONSELLS
Els fideus es serveixen calents i si es vol es poden acompanyar d’all i oli o maionesa.
Es pot deixar els fideus i alls rossejats preparats i a ultima hora afegir el brou, doncs es fan en cinc minuts i ja es pot servir.
Bon profit.