Formació de Postgrau La Cura en l’Acompanyament

Formació de Postgrau La Cura en l’Acompanyament

L’experiència d’acompanyament que des del BES hem fet en els darrers anys a professionals dels àmbits de l’educació escolar, l’educació social, el benestar social i l’atenció socio-sanitària, ens permet estructurar una oferta de formació sensible a les necessitats de desenvolupament en el lloc de treball que aquests col·lectius professionals ens han fet arribar.

La Formació de Postgrau La Cura en l’Acompanyament neix amb la finalitat d’acompanyar i generar recursos per als professionals que treballen amb persones, famílies i el teixit socio-comunitari cap a l’acció proactiva en la cerca del benestar comú, amb la intenció d’impulsar sinèrgies promotores de la qualitat de vida digna per a aquests professionals i les persones que atenen.

BES La Cura en l'Acompanyament

La Cultura de Cura és un model, una manera de mirar la vida quotidiana i a les relacions intra- i inter- personals i comunitàries, una filosofia i una acció de salut i curació transformadora, de prevenció de riscos i de promoció del desenvolupament individual i social. Aquesta mirada reconeix i promou en els individus, les famílies i les comunitats, els valors culturals i de les pràctiques relacionals i professionals per tal d’empoderar-los vers un desenvolupament saludable, restaurador i de benestar social i psicològic al llarg de tota la vida en les nostres comunitats de pertinença; des d’un mateix, a la família, el territori, i el planeta.

Continguts del programa

L’amor propi: tenir cura d’un mateix

Cuidar de la família amb el genograma

Cuidar-nos en temps de canvis: pèrdues i dols

L’equip que es cuida des de l’experiència grupanalítica

Entorn educatiu, entorn cuidat: espais i mobiliari

Els objectes que ens envolten: materials que cuiden

Tenir cura de les relacions entre famílies i centres: més enllà dels vincles

Hàbits de cura: rituals i cerimònies

Eines per cuidar-nos: les cartes del BES

Clica l’enllaç aquí i trobaràs el dossier informatiu del programa.

Persones destinatàries 

Equips de treball que desenvolupen la seva tasca professional en la mateixa organització.
El número de persones, en aquest cas, anirà en funció de la configuració de l’equip. Es considera important pactar a l’inici de la formació els criteris d’inclusió dels i les professionals participants.

Calendari i equip facilitador

Calendari a establir en funció de la disponibilitat de les parts, es recomana una mínima freqüència mensual. Treballem en equip de 2 persones, de composició variable i ajustada a les necessitats de cada institució.

Lloc

A les dependències dels centres i institucions interessades. Per a les reunions caldrà disposar d’una sala amb cadires (sense taules). S’evitaran elements disruptius durant l’horari de la sessió (ex. telèfon que s’hagi d’atendre, espai de pas de persones que no participin de la supervisió, etc.).

També es pot acordar la realització de la formació a l’espai BES, carrer Sardenya 229, 2n 4a. Proper a les parades de metro de Sagrada Família i Monumental.

Amb la col·laboració de

Comentaris de les persones participants

Quan vaig decidir fer totes les sessions vaig venir amb moltes ganes. Cada sessió amb l’expectativa d’aprendre i quedar-me amb allò que necessitava. Sobretot m’ha permès reflexionar i poder mirar on estic i com estic. En ocasions compartir-ho amb altres persones tant de la feina com de la vida personal.

Personalment, aquest procés ha estat molt positiu. De cada sessió m’he emportat autoconeixement, preguntes, respostes, aprenentatges… M’ha agradat molt compartir-ho amb persones que estan en el mateix àmbit d’intervenció, encara que de diferents territoris. Ha estat molt enriquidor compartir les nostres experiències tal com ho hem fet. S’ha generat molta familiaritat. M’emporto molt agraïment cap a tothom: companys i companyes, facilitadors/es i organitzadors/es… He crescut i m’he fet més conscient de la màgia de la meva professió.

M’ha encantat com arribar, com entrar, com sortir, i poder pensar des dels diferents llenguatges i formes d’experiència humana. Ho he gaudit moltíssim. He après moltíssim. Gràcies per tot.

M’he sentit molt acollida i els divendres eren un regal per mi. M’ha remogut en el moment i dies posteriors. Sincronia moment personal-formació. Clima de confiança i intimitat molt afavoridor.

He rebut molta informació en qüestió pràctica per poder treballar i portar-ho a terme en el meu lloc de treball. “Fes-me participar i aprendré”.