“El meló és saborós i molt refrescant (…) hidrata, mineralitza i alcalinitza l’organisme”. (Els remeis de l’Ermità, Agost 2017)
Al temps de l’estiu venen de gust les sopes fredes i avui us proposo la sopa de meló que ens feia la Lola, la meva mare, a les trobades familiars.
Es una recepta fàcil i serà amb els ingredients opcionals que li donareu el vostre estil. En aquest cas, marco amb un asterisc (*) els ingredients opcionals que utilitzava la mare. Us proposo que jugueu a combinar i provar o simplement a fer la sopa amb l’ingredient bàsic. Feu com feu, de ben segur que us queda bona.
INGREDIENTS BÀSICS
Uns 200 grams de meló net (sense pell ni llavors) per persona.
INGREDIENTS OPCIONALS
* Una culleradeta de tires de pernil salat per persona (si es serrà millor), per guarnir.
* Uns 200 grams de crema de llet o nata líquida per cada quilo, net, de meló.
* Dues o tres cullerades soperes d’oli d’oliva.
* Una mica de sal.
*Un polsim de pebre molt (preferiblement blanc).
Un polsim d’espècies al gust: canyella, nou moscada,…
Un iogurt natural o grec, sense sucre.
Un parell de cullerades de suc de llimona.
Unes cinc o sis fulles fresques de menta tallades a tires o senceres (per guarnir) o senceres si es volen triturades. També es poden utilitzar fulles d’alfàbrega, sàlvia o altres plantes fresques que ens agradin.
Un gra d’all cru.
Uns daus o boletes de meló per guarnir.
Uns daus de cogombre per guarnir.
Encenalls de formatge curat tipus parmesà per guarnir.
EINES
Una cassola, olla o pot de batedora.
Un ganivet.
Una fusta de tallar.
Un cassó o cullerot.
Una batedora elèctrica.
Un bol o plat fondo per posar la sopa.
PREPARACIÓ
Pelar i treure les llavors del meló.
Si es vol fer boletes per guarnir ara es l’hora de fer-les i tot el que sobra va a la sopa.
Fer trossos del meló a la mida que vagi bé per a la batedora i posar-los a la cassola o pot per batre.
Afegir els ingredients opcionals que es vulgui (els que no son per guarnir): oli, sal, espècies, all, fulles de menta o altres plantes, crema de llet o iogurt, suc de llimona…
Triturar-ho tot ben triturat i guardar-ho a la nevera fins l’hora de servir.
PRESENTACIÓ
Servir aquesta sopa preferiblement freda encara que també es bona a temperatura ambient.
En un bol o plat fondo es posa un parell de cassons de sopa i es guarneix just en el moment de treure a taula.
Per guarnir:
Queda molt bé els trossets de pernil, que també pot ser cruixent si l’hem posat prèviament al forn a baixa temperatura.
Si hem decidit fer boles de meló o daus de cogombre o del mateix meló millor servir en plat que en bol per tal que es vegin.
Les fulles de menta o altres herbes poden posar-se senceres o tallades a tiretes, depèn si la idea es menjar-les també o sols guarniment.
Els encenalls de formatge millor que siguin prims perquè no s’enfonsin.
El polsim d’espècies queda més barrejat si es posa a la batedora però també es pot posar de guarniment.
Que vagi de gust!