El fesol i el calamar, apropen la terra i el mar! (Rodolí)
MONGETES AMB CALAMARS
Aquesta recepta combina la llegum amb el peix, aquí proposem els calamars però pot funcionar molt bé també amb cloïsses, rap o bacallà.
La mongeta, simplement amb ceba queda molt bona però si hi afegim peix adquireix la categoria de plat de festa o celebració.
Es una recepta d’elaboració senzilla i relativament ràpida. Així que en un moment l’expliquem també.
INGREDIENTS
400/500 gr. de mongetes cuites (del tipus que prefereixis, totes van bé).
500 gr. de calamars nets i tallats a rodanxes.
Un parell o tres cebes (millor que siguin del tipus figueres o blanques dolces).
Quatre cullerades d’oli d’oliva.
Sal, pebre i altres especies al gust.
Una picada amb: ametlles, all, julivert, una mica de pa i mig got de vermut o un altre vi preferiblement un pel dolç.
EINES
Una cassola, millor amb tapadora.
Una fusta de tallar i un ganivet.
Una paella.
Espàtula per remenar.
Una trituradora o morter per a la picada.
Un cullerot per a servir.
PREPARACIÓ
Posar les mongetes bullides i escorregudes en un bol.
Tallar a daus petis la ceba.
Posar la cassola al foc amb l’oli.
Posar la ceba tallada dins la cassola amb oli i remenar una estona 15/20 minuts fins que es quedi bastant cuita.
Netejar i escórrer els calamars.
Quan la ceba estigui bastant cuita, afegir els calamars a la cassola i deixar-ho coure durant 20 minuts a foc lent i la cassola tapada.
Mentrestant podeu fer la picada: fregir la llesca de pa i les ametlles, tot seguit posar-les en un pot, afegir l’all, el julivert i el vermut o vi, triturar i reservar.
Afegir a la cassola, amb la ceba i els calamars, les mongetes cuites, la sal i especies al gust, remenar i deixar fer un bull durant 5 minuts (la ceba i els calamars ja hauran fet suc però si estiguis un pel sec, afegir una mica de brou o aigua).
Afegir la picada a la cassola i remenar uns tres minuts.
Apagar el foc, tapar i deixar reposar uns minuts.
PRESENTACIÓ i CONSELLS
És un plat molt complert així que pot ser ben bé un plat únic acompanyat d’una amanida o alguna cosa lleugera per picar. Encurtits com les piparres, cogombres, tàperes grans o ceba amb vinagre, acompanyen bé les llegums.
En cas de voler estirar una mica el plat es pot fer arròs bullit per acompanyar, queda molt bé i molt bo i es pot fer una bola o flam que fa la presentació més atractiva.
Aquest plat també es pot guardar i menjar el dia següent, continua essent bo, doncs reposat es barregen millor els sabors, tot i que el calamar pot ser s’endureix una mica.
Espero que us agradi i ho gaudiu en bona companyia i bon vi.