“Hummus, deliciós i saludable”
És una recepta de cuina moderna, en el nostre context, actualment molt valorada i popularitzada, especialment per les persones vegetarianes, ja que l’hummus és molt beneficiós per a l’organisme gràcies a l’alta concentració en proteïnes vegetals fàcilment assimilables.
En àrab, ‘hummus’ significa ‘cigró’, que és l’ingredient bàsic d’aquest puré oriental que s’ha popularitzat arreu i especialment a tota la mediterrània on el cigró ja formava part de l’alimentació quotidiana.
Aquí presentem dues possibilitats de la mateixa recepta: hummus de cigró i hummus de remolatxa. Podem trobar, o fer, moltes més variants substituint el cigró per altres llegums o afegint-hi altres ingredients, com es el cas de l’hummus de remolatxa.
Es una recepta molt senzilla i l’únic ingredient que pot ser sigui més complex d’aconseguir és el “thaina” o puré de sèsam (sense thaina també es pot fer, queda diferent però es bo també).
Anem a la recepta.
INGREDIENTS
Per a l’hummus:
400 ó 500 grams de cigrons cuits (poden ser de pot o cuits a casa o comprats a granel)
Una cullerada de “thaina” puré de sèsam (el venen preparat a botigues de dietètica o orientals)
Una cullerada de suc de llimona
Un parell o tres de cullerades d’oli d’oliva
Mig o un granet d’all (opcional)
Dos o tres cullerades de brou o d’aigua
Una mica de sal (els cigrons de pot ja en porten)
Una cullerada (cullera de cafè) de comí i una altra de pebre vermell dolç (si vols pots posar menys quantitat)
Un polsim d’espècies que t’agradin (pebre negre o blanc, pebre vermell picant,… la cúrcuma li dona un color més groc si t’agrada)
Si volem Hummus de Remolatxa:
Tots els ingredients d’abans (sense les cullerades de brou o d’aigua)
Una remolatxa mitjana de les que ja venen bullides o bullir-la.
Per a sucar o acompanyar:
Diferents vegetals tallats a tires com: pastanaga, cogombre, pebrot, fonoll, …
Bastons i bastonets de pa de diferents menes i maneres.
EINES
Un parell o tres de bols més grans per posar els ingredients i un parell o tres de més petits per servir l’hummus ja preparat.
Un escorredor de verdures.
Una fusta per tallar i un ganivet.
Espàtula i llengua per treure bé la pasta un cop triturats el cigrons.
Un pot i una batedora elèctrica per triturar o un robot de cuina que trituri bé.
PREPARACIÓ
Rentar i escórrer els cigrons.
Abocar els cigrons al vas o contenidor del robot.
Afegir la cullerada de thaina.
Afegir la cullerada de suc de llimona.
Afegir dues cullerades d’oli.
Afegir el comí i el pebre vermell dolç.
Afegir les especies opcionals ( pebre, cúrcuma, … )
Triturar i afegir una, dos, tres, .. cullerades de brou o aigua en funció de com es vegi la consistència del puré.
Si estem fent hummus de remolatxa, posar a triturar la remolatxa tallada a daus (i no posar el brou o aigua si la consistència ja es la desitjada)
Buidar el puré, acompanyant-lo de l’espàtula o llengua, en els bols petits.
Enrasar l’hummus i deixar-lo pla, fent cercle o muntanyeta, i tapar-ho bé, si s’ha de servir més tard.
Tallar a tires els vegetals, posar-los en bols i si s’han de servir més tard tapar amb un paper de cuina humit, per tal que quedin amb la humitat natural.
PRESENTACIÓ i CONSELLS
Aquesta recepta es pot preparar i deixar-la feta per servir mes tard però cal deixar l’hummus ben tapat per tal que no es ressequi.
Just abans de servir-lo guarnir per sobre amb un raig d’oli, un polsim de pebre vermell i comi (al gust).
Es pot guarnir, també, clavant algunes tires de verdures a l’hummus, que quedi bonic de colors, i/o alguns bastonets de pa.
Molt bon profit!