LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. CALAMARS AMB CEBA

LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. CALAMARS AMB CEBA

Àvia, àvia, quines dents més grosses que tens!

– Són per … menjar-te millor!

La Caputxeta Vermella. Conte transcrit, entre d’altres, per Charles Perrault i els germans Grimm.

CALAMARS AMB CEBA

És una recepta fàcil de fer i sorprenent perquè sol passar que tens la sensació de posar molts calamars en cru i quan estan cuits et semblen pocs. Ara, el suc que queda és especial i amb ell pots fer un arròs, una fideuà simple o barrejar-lo amb arròs blanc que pots presentar fet boles i serà un èxit i un plaer de menjar.

Aquesta recepta no recordo d’on la vaig treure i m’agrada veure el plat ple d’anelles de ceba i de calamar nedant en suc vermellós. El que puc dir es que fa molts anys que la faig i que sempre em recorda a la meva amiga Cecília que la veig encantada quan troba aquest plat a taula. Es una recepta que fa molt joc quan ets una colla ja que es fa ràpida i amb un arròs bullit s’estira molt, doncs el suc no s’acaba mai i els calamars volen. Per això tireu llarg a l’hora de comprar els calamars que poden ser dels mitjanets, a vegades et pot semblar que son frescos tot i que sovint són congelats i no massa cars. Així que es un plat econòmic també, com la ceba i l’arròs bullit també ho són. 

Ara anem a la recepta. 

INGREDIENTS BÀSICS

un quilo o quilo i mig de calamars mitjans, frescos o congelats

quatre o cinc cebes no excessivament grosses 

una tassa d’oli

un polsim de pebre negre o blanc

INGREDIENTS OPCIONALS

Sal (els calamars ja son salats, per tant si es vol es pot posar una mica per la ceba però sovint no és necessari).

Un raig de vi blanc.

Una fulla de llorer o de sàlvia Un rajolí d’anís.

EINES

Una olla ràpida (si no en tenim, també pot ser una olla o cassola amb tapadora)   

Ganivet i fusta per tallar

Una cullera de servir

PREPARACIÓ 

Es netegen els calamars (sense treure la pell que es la que donarà el to vermellós al suc).

Es tallen a rodanxes fent anelles. 

Es pelen les cebes i es tallen a rodanxes una mica amples. 

Amb cura i pressionant, fem que de les rodanxes de ceba quedin anelles de ceba. 

Posem un bon raig d’oli d’oliva a l’olla i a continuació posem la ceba i calamars barrejats (no ho remeneu, com quedi esta bé).

Posar el pebre i els ingredients opcionals, si es el cas. 

Tapar l’olla i moure-la agafant-la amb les dues mans i fent-la girar (és la manera que remenarem l’olla de tant en tant, no amb espàtules ni culleres, per no trencar la ceba i que quedin les anelles bastant senceres). 

Posar l’olla al foc a foc lent. 

Quan surti vapor moure l’olla i deixar-la uns 10 minuts més. 

Retirar l’olla del foc, obrir-la amb cura i ja tenim els calamars amb ceba per menjar o per deixar-los fets. 

PRESENTACIÓ i CONSELLS

Els calamars s’han de servir calents així que els deixem a l’olla fins a l’hora de servir i si els hem d’escalfar ho fem a foc lent. 

Els buidem a un bol o safata fonda per tal que hi càpiga el suc que és abundós. 

Queda bonic que es vegin les anelles del calamar i les de la ceba així que millor no remenar-ho massa i evitar que es trenquin o desfacin. 

Podem reservar una mica de suc, abans de buidar-los a la safata fonda o bol, per fer-lo servir per a un arròs, un guisat o una fideuà. 

Portem els calamars a taula i cadascú se’n serveix un parell de cullerades i el suc que vulgui. 

Es poden acompanyar d’arròs bullit, mill, cuscús, pasta bullida o unes llesques de pa per sucar. 

Amb tantes anelles podríem dir que es un plat de bon maridatge entre la mar i la terra.  Bon profit. 

Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *