Les receptes de farcells de col habitualment s’han fet (i es poden fer) amb carn. Ara proposem fer els farcells amb vegetals, incorporant productes no habituals a la cuina mediterrània com el mill, el gingebre, la llet de coco i el curri verd.
INGREDIENTS
6 o 8 fulles de col senceres
200 gr. de mill
4 cullerades d’oli d’oliva
Sal al gust
500 o 600 gr. de verdures de temporada, al gust, tallades a daus petits (pastanaga, carabassa, moniato, api, porro, xirivia, nap, ceba, blat de moro, all, …. i uns daus de gingebre)
Espècies i herbes de cuinar al gust (pebre, cúrcuma, canyella, farigola, menta, sàlvia, llorer…)
200/300 gr. de llet de coco
Una cullerada de curri verd (pot ser menys si es vol menys coent)
Un got de brou de verdura
PREPARACIÓ
Es posa una olla bastant plena d’aigua, amb una mica de sal, al foc i esperem que bulli.
Es posen a bullir, de dos en dos, les fulles de col durant tres minuts les més verdes i un parell de minuts si són més blanques.
Es treuen les fulles de l’olla i es posen amb aigua freda, s’escorren i es reserven.
En una cassola amb oli es posen les verdures tallades a daus petits, les herbes i les espècies i es couen a foc lent durant 25 minuts, remenant de tant en tant.
En una altra cassola es posa el mill, rentat, amb doble quantitat d’aigua que de mill, sal, un raig d’oli i alguna espècie al gust. Es fa bullir a foc lent durant mitja hora o una mica més. Ha de quedar el mill amb tota l’aigua incorporada.
Es tallen les fulles de col pel mig, retirant el nervi central. Quedaran dues parts de la fulla preparades per fer dos farcells.
S’estenen en una superfície plana les meitats de fulles de col i es posa a sobre una cullerada de mill i una altra de verdures. S’embolica fent el farcell i es posa a una cassola que pugui anar al forn.
Es van fent farcells i si és vol fer dos pisos de farcells a la mateixa cassola es aconsellable posar una fulla de col, de les escaldades, que faci de separació de cada pis.
Es reserva un parell o tres de cullerades de les verdures cuites.
S’aboca part del brou, de la llet de coco i una mica de curri verd desfet al brou, a la cassola dels farcells de manera que el líquid cobreixi els farcells.
Es posa la cassola al forn a 180 graus uns 35 minuts.
Es retiren del forn i s’escorre una mica del brou de coure al forn els farcells.
Es barreja la resta de llet de coco, de brou, de curri verd junt amb les verdures reservades, i amb una mica del brou de coure els farcells al forn. Es tritura i el resultat és una salsa per acompanyar els farcells al servir-los.
Es serveix un o dos farcells al plat i es guarneix amb una mica de salsa.
Que vagi de gust!!