“Un cigró petit, s’ha amagat a sota el llit… “ (cançó de triar en els jocs)
CIGRONS AMB ESPINACS
Un menjar de cullera per a temps encara fresc i que les verdures com els espinacs o les bledes ja estan per collir. Per altra banda es un menjar que es pot fer tot l’any, doncs de cigrons en tenim sempre i els espinacs el podem comprar frescos de manat o de bossa o bé congelats (si no tenim espinacs, amb bledes també queda bé).
Es una recepta molt fàcil i ràpida i que agrada molt com a primer plat però que ben bé pot ser plat únic si hi afegim arròs, per exemple, o l’acompanyem d’una amanida senzilla.
Els cigrons, com la resta de llegums, els podem coure a casa posant-los a remullar prèviament i seguint el procés de cocció adequat o bé els podem comprar cuits a granel, als mercats i botigues especialitzades, o cuits de pot que en trobarem diferents marques i tipus. Qualsevol tipus de cigró es bo per a fer aquesta recepta. L’elecció del tipus de cigró i de la cocció dependrà del temps disponible i l’economia de cadascú.
Aquests cigrons també es poden preparar amb antelació però si hi poseu l’ou dur millor afegir-lo a l’hora d’escalfar els cigrons i que facin un bull. I si sobren cigrons es poden congelar o guardar fins a un parell de dies a la nevera.
És una recepta fantàstica per fer carmanyola, taifa, taper, … si treballem fora de casa.
Vinga! a preparar uns cigrons amb espinacs i en una estona ja els tenim.
INGREDIENTS BÀSICS
60 grams de cigrons secs per persona (si els cous a casa).
150 grams de cigrons cuits per persona. (un pot dels grans sol anar bé per dos o tres racions).
200 grams d’espinacs frescos o congelats.
Una ceba.
Dos o tres grills d’all.
Un parell de tomàquets madurs.
Tres cullerades soperes d’oli d’oliva.
Mig got d’aigua o brou.
Sal i espècies al gust.
INGREDIENTS OPCIONALS
Bledes si no tenim espinacs.
Tres cullerades de salsa de tomàquet o una de concentrat de tomàquet per comptes dels tomàquets madurs.
Un parell d’ous durs.
Una pastanaga o altres verdures.
Unes rodanxes de gingebre.
Un parell de talls de cansalada o pernil.
Les espècies i herbes que hi podeu posar son diverses i anirà en funció del gust, aquí n’apunto algunes: pebre negre, pebre vermell, cúrcuma, comí… una mica de farigola, romaní, menta, julivert, coriandre, sàlvia…
EINES
Una cassola o una paella fonda.
Una fusta per tallar i un ganivet.
Una cullera de fusta per remenar.
Un colador per rentar els cigrons si son de pot.
Un cullerot per a servir.
PREPARACIÓ
Tenim els cigrons cuits preparats.
Posem la cassola o paella a escalfar amb l’oli (i la cansalada a trossets, si n’hi volem posar) i hi afegim la ceba i l’all, i les altres verdures si és el cas. Al cap de deu minuts hi afegim el tomàquet pelat i tallat (o les cullerades de tomàquet de pot, si és el cas) i ho sofregim cinc minuts més.
Afegim els espinacs o bledes tallats i ho deixem coure cinc minuts més (si son bledes, amb la penca una mica més de temps).
Afegim les espècies, herbes i sal desitjades.
Afegim l’aigua o el brou.
Afegim els cigrons i ho deixem bullir cinc minuts.
Finalment i si volem afegim l’ou dur tallat a trossets i/o el pernil trossejat també, i que bulli un parell de minuts.
PRESENTACIÓ i CONSELLS
Podem deixar reposar els cigrons una bona estona abans de servir-los, queden més gustosos tot i que es poden cuinar i servir tot seguit sense problema.
Es pot preparar aquesta recepta al vespre per menjar cigrons el dia següent (a casa o a la feina) o bé preparar-la al mati i deixar reposar fins l’hora de dinar. Quan sigui l’hora de menjar els cigrons, els esclafarem remenant i vigilant que no s’aferrin.
Es poden servir en un plat fondo o en un bol. Si es vol menjar com a plat únic va be acompanyar los d’arròs blanc, ou dur… o una amanida senzilla.
Bon profit i molta alegria!
A nosaltres ens agrada molt amb bacallar a miguetes sense espina.
Gràcies per recordar-me aquest menjar calentet i saborós!! Demà el faig a la teua salut.
Besadetes
Mari Carmen