LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. CIGRONS AMB ESPINACS

LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. CIGRONS AMB ESPINACS

“Un cigró petit, s’ha amagat a sota el llit… “ (cançó de triar en els jocs)

CIGRONS AMB ESPINACS

Un menjar de cullera per a temps encara fresc i que les verdures com els espinacs o les bledes ja estan per collir. Per altra banda es un menjar que es pot fer tot l’any, doncs de cigrons en tenim sempre i els espinacs el podem comprar frescos de manat o de bossa o bé congelats (si no tenim espinacs,  amb bledes també queda bé).

Es una recepta molt fàcil i ràpida i que agrada molt com a primer plat però que ben bé pot ser plat únic si hi afegim arròs, per exemple, o l’acompanyem d’una amanida senzilla.

Els cigrons, com la resta de llegums, els podem coure a casa posant-los a remullar prèviament i seguint el procés de cocció adequat o bé els podem comprar cuits a granel, als mercats i botigues especialitzades, o cuits de pot que en trobarem diferents marques i tipus. Qualsevol tipus de cigró es bo per a fer aquesta recepta. L’elecció del tipus de cigró i de la cocció dependrà del temps disponible i l’economia de cadascú.

Aquests cigrons també es poden preparar amb antelació però si hi poseu l’ou dur millor afegir-lo a l’hora d’escalfar els cigrons i que facin un bull. I si sobren cigrons es poden congelar o guardar fins a un parell de dies a la nevera.

És una recepta fantàstica per fer carmanyola, taifa, taper, … si treballem fora de casa.

Vinga! a preparar uns cigrons amb espinacs i en una estona ja els tenim.

INGREDIENTS BÀSICS

60 grams de cigrons secs per persona (si els cous a casa).

150 grams de cigrons cuits per persona. (un pot dels grans sol anar bé per dos o tres racions).

200 grams d’espinacs frescos o congelats.

Una ceba.

Dos o tres grills d’all.

Un parell de tomàquets madurs.

Tres cullerades soperes d’oli d’oliva.

Mig got d’aigua o brou.

Sal i espècies al gust.

INGREDIENTS OPCIONALS

Bledes si no tenim espinacs.

Tres cullerades de salsa de tomàquet o una de concentrat de tomàquet per comptes dels tomàquets madurs.

Un parell d’ous durs.

Una pastanaga o altres verdures.

Unes rodanxes de gingebre.

Un parell de talls de cansalada o pernil.

Les espècies i herbes que hi podeu posar son diverses i anirà en funció del gust, aquí n’apunto algunes: pebre negre, pebre vermell, cúrcuma, comí… una mica de farigola, romaní, menta, julivert, coriandre, sàlvia…

EINES

Una cassola o una paella fonda.

Una fusta per tallar i un ganivet.

Una cullera de fusta per remenar.

Un colador per rentar els cigrons si son de pot.

Un cullerot per a servir.

PREPARACIÓ

Tenim els cigrons cuits preparats.

Posem la cassola o paella a escalfar amb l’oli (i la cansalada a trossets, si n’hi volem posar) i hi afegim la ceba i l’all, i les altres verdures si és el cas. Al cap de deu minuts hi afegim el tomàquet pelat i tallat (o les cullerades de tomàquet de pot, si és el cas) i ho sofregim cinc minuts més.

Afegim els espinacs o bledes tallats i ho deixem coure cinc minuts més (si son bledes, amb la penca una mica més de temps).

Afegim les espècies, herbes i sal desitjades.

Afegim l’aigua o el brou.

Afegim els cigrons i ho deixem bullir cinc minuts.

Finalment i si volem afegim l’ou dur tallat a trossets i/o el pernil trossejat també, i que bulli un parell de minuts.

PRESENTACIÓ i CONSELLS

Podem deixar reposar els cigrons una bona estona abans de servir-los, queden més gustosos tot i que es poden cuinar i servir tot seguit sense problema.

Es pot preparar aquesta recepta al vespre per menjar cigrons el dia següent (a casa o a la feina) o bé preparar-la al mati i deixar reposar fins l’hora de dinar. Quan sigui l’hora de menjar els cigrons, els esclafarem remenant i vigilant que no s’aferrin.

Es poden servir en un plat fondo o en un bol. Si es vol menjar com a plat únic va be acompanyar los d’arròs blanc, ou dur… o una amanida senzilla.

Bon profit i molta alegria!

Comments

  1. Reply

    A nosaltres ens agrada molt amb bacallar a miguetes sense espina.
    Gràcies per recordar-me aquest menjar calentet i saborós!! Demà el faig a la teua salut.
    Besadetes
    Mari Carmen

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *