La menta, l’amor augmenta
Dita popular
SORBET DE MENTA I LLIMONA
És una recepta que queda molt bé per a l’estiu. Me la va ensenyar l’Anna de Sabadell, companya d’estudis i del Sabaticu’s club. En una de reunions-sopar per preparar una trobada del Sabaticu’s, ens va fer aquest sorbet de postres i em va encantar, li vaig demanar la recepta i després l’he anat fent amb èxit.
Pot ser un postre o pot ser també una copa, afegint-hi licor o sense, o un aperitiu. De fet la Pilar del Parc de les Olors, fa un preparat semblant, amb estevia per comptes de sucre i li diu “mojito sense alcohol” i el serveix d’aperitiu. Bé anem a la recepta.
INGREDIENTS BÀSICS
Un grapat de fulles de menta
Dues tasses de cafè plenes de suc de llimona (Un parell o tres de llimones)
Dues tasses de cafè plenes de sucre
Un litre d’aigua
INGREDIENTS OPCIONALS
Una branca de canyella
Una cullerada d’aiguanaf o aigua de tarongina
Una cullerada d’estevia per comptes del sucre
Rom al gust si es vol amb alcohol
Daus de fruita fresca com la síndria, el meló, el préssec o altres al gust i a la imaginació de cadascú
EINES
Una batedora
Un recipient que pugui anar al congelador
Un pot o cassola per escalfar l’aigua i el sucre
Cullera i espàtula o llengua
PREPARACIÓ
Es posa el sucre i part de l’aigua a la cassola o pot i s’escalfa fins que el sucre estigui ben dissolt i es deixa que es refredi. (Si es vol amb gust a canyella s’ha d’infusionar la branca de canyella amb l’aigua, ben calenta, i el sucre i quan estigui freda treure-la).
Es triturem les fulles de menta amb una mica d’aigua i s’afegeixen a l’aigua endolcida.
S’afegeix el suc de llimona.
S’afegeix l’aiguanaf (si es vol).
Es bat tot junt perquè quedi ben barrejat.
Es posa en un recipient al congelador.
Quan ja estigui bastant congelat es treu i es torna a batre.
Es torna a posar al congelador i es va remenat de tant en tant per tal que no es faci un bloc de gel.
Si es el cas, es talla la fruita a daus i es deixa a la nevera.
PRESENTACIÓ i CONSELLS
Aquesta és una recepta que es fàcil de fer, tot i que requereix un temps per congelar i no pot guardar-se massa temps per tal que no es faci un bloc de gel.
L’altre dia comentant la recepta amb el Miquel de la Vinateria del Call vam implicar al cuiner i va suggerir un detall que fa que el sorbet es mantingui més temps sense congelar i li doni una altra consistència al sorbet. Consisteix en afegir tres clares d’ou quan estem batent al la barreja.
Aquesta recepta també es pot fer utilitzant com a batedora la termomix o similars que van molt bé per batre.
També es pot fer amb gel picat i va més ràpid encara que queda millor fet amb calma.
Es servirà de manera diferent si es vol com a postres que es pot posar en una copa o plat fondo si hi posem daus de fruita. Si ho servim com a copa o combinat pot anar en un got amb unes fulles de menta fresca i un raig de rom o no.
Si volem que sigui un aperitiu ho podem posar en una copa o got més petit. Depèn del que tinguem i el que ens faci més el pes en el moment. A casa tenim uns gots amb pipeta de vidre inclosa, regal de la Quima i el Josep, que son ideals pel combinat.
Bon profit i bon estiu.