Comencem el darrer BESeptes del curs amb un reconeixement a la contribució del Pere al BES, en concret al blog del nostre web, a través de les seves apreciades BESEPTES. Des del 2020, el Pere ha publicat 47 delicioses BESeptes per a la cura del cos i l’ànima.
Gràcies Pere, per a tu és aquesta cançó (lletra, Xavier Gimeno; Música, Ruben Bes; Suno AI).
Bon profit!
Qui menja llentilles no les mastega totes. (dita popular)
AMANIDA DE LLENTIES
Una recepta que vaig aprendre al Pallars, concretament a Sosís i a Pobla, de la ma de l’Agustí i l’Aleix (@quimetraier i @postresdemusic). La vaig assajar a una trobada “folkapeliana” on va tenir molt èxit i ara de tant en tant la faig.
Es una amanida molt fresca, bona i nutritiva. Senzilla de fer però has de tenir paciència i un ganivet que talli per fer ben menuts els ingredients. Es pot fer amb llenties bullides a casa, comprades cuites o de pot en conserva. Va molt bé per fer-la quan ets fora de casa amb poques condicions per a cuinar. Portant uns pots de llenties, cebes, pomes, llimones i oli, en qualsevol lloc la pots preparar i si trobes col·laboradors amb paciència per tallar els ingredients, un luxe!!
INGREDIENTS
500 grams de llenties cuites o 250 grams de llenties seques per fer-les bullir
Un parell de pomes verdes àcides tipus Granny Smith
Un parell de cebes tendres o una ceba dolça gran
El suc de dos o tres llimones
Dos o tres cullerades generoses d’oli d’oliva
INGREDIENTS OPCIONALS
Sal al gust
Especies al gust (pebre blanc o negre,…)
Unes branques de menta o altres aromàtiques que t’agradin
Un pebrot verd
Un cogombre pelat
EINES
Un bol o safata per posar l’amanida
Un escorredor de verdures
Una fusta per tallar i un ganivet
Una cullera per remenar i servir
Si fas bullir les llenties a casa també necessitaràs una olla
PREPARACIÓ
Posar a bullir (15 o 20 minuts) les llenties rentades en una cassola amb aigua i sal. Si les llenties ja son cuites posar-les a l’escorredor, rentar-les amb aigua i deixar-les escórrer bé. Buidar al bol les llenties cuites i escorregudes.
Tallar a daus súper petits (de la mida d’una llentia o mes petit si pots) la poma àcida i la ceba.
Tallar així mateix els ingredients opcionals, si és el cas.
Buidar al bol, a sobre les llenties, la ceba, poma i altres ingredients si és el cas.
Escórrer les dues o tres llimones i tirar el suc per sobre i a continuació l’oli, especies i sal al gust.
Remenar-ho tot ben remenat.
Guarnir amb algun tros dels ingredients i alguna branca de les herbes posades.
PRESENTACIÓ i CONSELLS
Aquesta amanida es convenient deixar-la reposar un parell d’hores a la nevera, doncs es més bona reposada que acabada de fer. Si mentre reposa la remenem de tant en tant, millor que millor.
El guarniment amb trossos d’ingredients i herbes serà millor fer-lo a última hora, abans de sortir a taula, així podem remenar l’amanida fins a ultima hora.
Serviu l’amanida fresca o a temperatura ambient.
Si en sobra es pot guardar un dia o dos a la nevera.
Que vagi de gust!!