Grups familiars de reflexió

Assessorament i orientació a Famílies – individual i en grup

En el context familiar i al llarg de les etapes vitals, tant pares com fills, es troben en circumstàncies que els generen desconcert. Els grups d’acompanyament a famílies són dispositius que ofereixen orientació socio-psicoeducativa en el context familiar per tal de facilitar la convivència, i l’empoderament en les relacions i els rols desenvolupats en el si del grup familiar.

Tenim evidències que aquests grups de vivència i reflexió compartida generen un espai de cura entre les persones participants a través de l’escolta i el diàleg. El fet de viure-ho de manera conjunta facilita la comunicació entre pares i fills, donant espais per comprendre i transformar alguns comportaments i dinàmiques establertes a través de la proposta d’activitats conjuntes pares-fills, pares-pares, i fills-fills.

És necessari fer una menció especial al caràcter de compromís amb l’espai de formació que es concreta en l’assistència i participació activa a les sessions programades i a la realització d’aquelles tasques que durant la formació es consensuïn.

 • Grups de reflexió (per a pares i mares). Els grups de reflexió, a cavall dels grups de formació i els grups terapèutics, són un marc en el qual les persones exploren les possibilitats de millora i de creixement, a través de la interacció entre iguals, conduïts per professionals facilitadors d’activitats i dinàmiques de reflexió i comunicació.
 • Grups multifamiliars (per a mares, pares i fills). Els grups multifamiliars cerquen compartir amb altres famílies (pares, mares i fills) l’experiència de la vivència educativa en el sí de la família. Amb la dinamització de professionals, els grups participants comparteixen activitats i reflexionen sobre el fet de ser pares/mares i fills.

Persones destinatàries

 • Grup de reflexió per a pares i mares (amb fills entre 6 i 12 anys): fins a 20 persones. Poden assistir al grup un o els dos progenitors.
 • Grup multifamiliar per a pares i fills adolescents; entre 12-16 anys: fins a 20 persones. Han d’assistir al grup almenys un dels progenitors i un fill/a a la franja d’edat. Poden assistir també els dos progenitors, o més fills en la franja d’edat.

Calendari

Durant el curs 2015-2016 s’ofereix un grup de reflexió per pares i mares, i un grup multifamiliar amb fills adolescents. Per participar en aquests grups, escriu-nos a supervisio@espaibes.cat. Aquests grups estaran oberts a noves incorporacions fins la sessió de desembre (inclosa).

Grups de trobada mensual
Les dates es publicaran properament.

Lloc 
A l’Espai BES, carrer Sardenya 229, 2n 4a. Proper a les parades de metro de Sagrada Família i Monumental.

Grups de reflexió per a pares i mares i grups multifamiliars a centres i institucions

 • Grups de reflexió per a pares i mares (amb fills de qualsevol edat). Grups de fins a 20 persones. Poden assistir al grup un o els dos progenitors.
 • Grups multifamiliars (per a pares i fills de qualsevol edat). Grups de fins a 20 persones. Han d’assistir al grup almenys un dels progenitors i un fill/a en la franja d’edat. Poden assistir també els dos progenitors, o més fills en la franja d’edat si n’hi ha.

Calendari

En funció de la demanda de la institució. Contacta amb nosaltres per la disponibilitat.

Lloc

A centres i institucions interessades. Per les reunions caldrà disposar d’una sala amb cadires (sense taules). S’evitaran elements disruptius durant l’horari de la sessió (ex. telèfon que s’hagi d’atendre, espai de pas de persones que no participin de l’activitat, etc.)

Aquests dispositius estant resultant ser molt adequats per mantenir i millorar una dinàmica familiar saludable. Al mateix temps, promouen la creació i enfortiment de les relacions entre famílies més enllà de l’espai grupal, contribuint al manteniment i desenvolupament del teixit comunitari de la localitat i en el marc de les institucions socioeducatives.

Algunes de les institucions que actualment ofereixen aquests grups d’acompanyament a famílies amb infants i adolescents són: Centres Escolars d’Educació Infantil, Primària i Secundària; Unitats Bàsiques de Serveis Socials; Biblioteques, ludoteques i centres oberts; Associacions de Mares i Pares; Regidories d’Ajuntaments; i Conselleries de Governs Autonòmics.

Grups de reflexió multifamiliarsObjectius

 • Compartir amb altres famílies (adults, infants i adolescents) l’experiència de créixer i d’acompanyar en la criança
 • Promoure la vivència serena les relacions familiars, permetent viure els rols parentals i filials amb sentiment de competència
 • Facilitar un espai de cura, reflexió i diàleg a través de la comunicació creativa
 • Desenvolupar habilitats i recursos per gestionar les emocions i la comunicació
 • Potenciar la vinculació i la implicació de les famílies en el procés educatiu i la pertinença a la comunitat

Continguts

 • Estils educatius, dinàmiques i fenòmens dels grups familiars
 • Les emocions, els sentiments, i els afectes en la criança
 • Gestió de les expectatives, preocupacions, angoixes i frustracions en el si del grup familiar.
 • Normes, límits i fronteres en l’educació familiar
 • Canvis en els fills i filles, canvis en els pares
 • Les por dels pares i les pors dels fills
 •  La mirada sobre la pròpia família
 • Els ponts entre la família i la comunitat

 

Reflexió grupalMetodologia

L’activitat tindrà un abordatge experiencial participatiu, interactiu, i dinàmic en el que seran acollits els diferents plantejaments familiars. S’analitzaran i revisaran situacions presentades per les persones participants, oferint-ne una anàlisi i orientació col·lectives, i acompanyant els processos que sorgeixin en les sessions.

L’activitat estarà orientada tant a l’anàlisi de les situacions concretes que la vivència paterno-filial genera, com a l’anàlisi global del funcionament del grup familiar en el si del seu desenvolupament. L’escolta i l’orientació, ajudaran als i les participants en l’anàlisi i reflexió sobre les seves accions, mirades i vivències en el si del context familiar.

Es combinaran breus exposicions dels dinamitzadors sobre les temàtiques que apareguin en la reflexió en grup, amb propostes d’exercicis per a l’empoderament mitjançant propostes de reflexió-acció, a través d’una mirada holística de la realitat psico-educativa en la que ens desenvolupem.

 

Centres i institucions que ens han fet confiança:

ABD FundacioIres CooperativaSuara Fedaia
033educa EmpresaInnovacioProgrames FundacioEstimia UAB-CienciesEducacio ADIPE-Eivissa
AMPA_EscolaElMartinet CEIPSantCarles CPSOlivera EscolaDelsEncants EscolaLasSeguidillas
Ajuntament de Sant Just Desvern      c      Ajuntament de Badia del Vallès      Consorci de Serveis Socials de Barcelona
Diputació de Barcelona      Ajuntament de Mataró      Ajuntament Molins de Rei logo      Ajuntament de Pineda de Mar      Ajuntament de Gavà