Les Bledes “Beta vulgaris, cicla”. Un aliment prou interessant que el podem valorar per les seves qualitats que sovint mirem amb poca atenció.
Les bledes són verdures amb molt poc contingut calòric, però amb molts bons valors nutricionals. Entre les vitamines de la bleda destaquen la vitamina A, algunes del grup B, la vitamina C, la vitamina E i la K.
Minerals, com ara el calci, el sodi, i el potassi, i un alt contingut en ferro. També trobem en aquesta verdura àcids grassos.
Les bledes enforteixen el sistema immunitari, cuiden el sistema nerviós i la salut dels músculs, afavoreixen el trànsit intestinal, combaten l’anèmia, enforteixen els ossos, els teixits i les dents i, en última instància, també ajuden a controlar el colesterol.
Ara presentarem dues Receptes amb bledes. Aquests mes una de clàssica i simple i el mes vinent una altra menys habitual però igualment fàcil de fer. Les dues molt bones i recomanables.
BLEDES AMB PATATES I ALL
INGREDIENTS
Un manat de bledes (500-700 g)
Una patata o dues
Dos o tres grans d’all
Quatre o cinc cullerades d’oli d’oliva
Sal al gust
PREPARACIÓ
Rentem les bledes ben rentades amb aigua.
Tallar a trossos mes aviat petits, sobre tot la part blanca (penca).
Pelar les patates i tallar-les a trossos.
Posar les bledes i les patates tallades dins una olla i afegir aigua (tot just a ran) i sal al gust.
Posar la cassola a bullir durant uns 15 minuts.
En una paella gran posar l’oli i els alls i deixar-los rossejar. Si els volem menjar els tallem a trossets i si sols volem que l’oli agafi el gust els deixarem sencers i els retirarem un cop cuits.
Retirar del foc la cassola i escórrer la verdura ja bullida.
Afegir a la paella la verdura bullida i deixar que es fregeixi un parell de minuts mentre, remenant, incorporem l’oli de la paella i els alls (si és el cas).
Ja podem emplatar la verdura que es servirà, preferentment, calenta.
Bon profit!!