“El cogombre: Una verdura que no conté greixos i aporta molt poques calories.” https://www.cuina.cat/
FEM UN VERMUT amb: DAUS DE COGOMBRE “Meri”
Aquesta recepta és molt fàcil de fer i es prou adequada per a l’estiu ja que es temporada de cogombres i es refrescant. Esta inspirada en la salsa tzatziki grega però, en aquest cas, no es una salsa. Va sorgir un dia que va venir gent del Pallars, comandats per l’Agustí i la Meri, a Sitges i la idea era fer carn a la brasa. Vaig pensar que podria fer acompanyaments diversos per a la carn i un d’ells va ser el cogombre tallat a daus. Va resultar que va agradar força i especialment a la Meri, que fins i tot em va demanar la recepta. Es per això que la recepta porta el seu nom.
La recepta que us proposo, com he dit havia estat pensada per ser un acompanyament, es va convertir en un dels components del vermut així que ara la presento per a fer el vermut i queda força bé. Proveu-la i a veure que us sembla.
INGREDIENTS BÀSICS
Un cogombre, si es del Maresme pot ser sigui mes gustos i solen ser més petits així que, si fos el cas, podeu posar dos
Un gra d’all grandet
Dues o tres cullerades soperes de iogurt natural o tipus grec, sense sucre
Un bon raig d’oli d’oliva.
Sal al gust
INGREDIENTS OPCIONALS
Un polsim de pebre o altres espècies que t’agradin
Un pel de gingebre, pell de llimona o llima, ratllat
Un parell de fulles fresques de julivert o menta o sàlvia o altres herbes que t’agradin
Un rajolí de vinagre o de suc de llimona
EINES
Ganivet
Fusta de tallar
Un pelador
Un bol per posar el cogombre tallat
PREPARACIÓ
Es pela el cogombre i es talla a daus una mica grandets.
Es pela l’all i es talla (pica) el més menut possible.
Es posen els daus de cogombre i l’all dins el bol i es barreja.
Si es el cas, s’afegeixen les especies o herbes opcionals i es barreja també.
Es tapa el bol i es deixa a la nevera o un lloc fresc fins l’hora de servir.
Tot just abans de servir-ho s’amaneix amb l’oli, la sal i el iogurt (també el vinagre o suc de llimona, si és el cas).
PRESENTACIÓ I CONSELLS
Posar l’all i espècies a macerar una estona abans amb el cogombre es millor ja que agafa el gust.
Amanir amb oli, iogurt i sal, millor fer-ho al final si no el cogombre s’estova. També serà ara que posem el vinagre o la llimona, en el cas que n’hi vulguem posar.
Presentar en un bol que sigui de color viu si pot ser i no massa gran per tal que el cogombre es vegi bé.
Bon vermut!!