Mucho ruso en Rusia (…) muy buenos los polvorones (…) y muy buena la ensaladilla.
Eugenio (humorista català).
FEM UN VERMUT amb: AMANIDA RUSSA
Aquesta amanida es de les mes típiques per a fer un vermut, a la gran majoria de bars la tenen i sol tenir el toc personal de la casa. A mi es una tapa que m’agrada demanar-la sempre i m’encanta.
La recepta que us posaré es una barreja de la que feia la Lola, la meva mare, i la que fa el Javier, un amic, que li dona un toc fresc amb el pepinillo envinagrat.
Es un plat que es relativament fàcil de fer sobre tot si es fa amb la verdura congelada preparada ja per fer amanida russa. Si voleu fer les verdures tallades i fresques costa més temps d’elaboració tot i que queda mes saborosa.
INGREDIENTS BÀSICS
500 gr. de verdures per a amanida russa congelades o fresques
Sal al gust
un pot de maionesa
un pot de tonyina amb oli
tres o quatre ous durs
un pot petit de pebrot vermell escalivat
un pot petit d’olives farcides
un pot petit o quatre o cinc cogombrets en vinagre
bastonets de pa
INGREDIENTS OPCIONALS
olives negres sense pinyol
anxoves amb oli
un pot petit de blat de moro
una cullerada o dues d’all i oli per barrejar amb la maionesa
maionesa casolana
pebrot verd tallat molt petit
ceba tallada ben menuda
tires i bastonets de pastanaga, api o altres verdures per comptes dels bastonets de pa
EINES
olla
escorredor de verdures
espàtula
ganivet
fusta de tallar
un ratllador
bol per barrejar els ingredients
safata per presentar-la
PREPARACIÓ
Es posa el doble d’aigua que de verdura a bullir.
Quan bulli l’aigua s’hi tira la verdura i la sal.
Es deixa bullir a foc una mica alt, mirant que la verdura quedi sencera i no es desfaci.
Es retira del foc i es refreda posant aigua freda i a continuació s’escorre.
Es deixa que s’escorri bé i s’acabi de refredar.
Es bullen els ous per tal que es facin durs, es refreden i es pelen.
Es tallen ben petits els cogombres i, si es el cas, el pebrot i la ceba.
Es tallen les olives farcides a rodanxes o a daus (com t’agradi més) i se’n reserven algunes per guarnir.
Es trossegen els ous durs (reservant-ne un de sencer per ratllar-lo per sobre al final de tot).
Es fan tires i daus del pebrot vermell (les tires per guarnir i els daus per a barrejar).
Es posa al bol la verdura ben escorreguda i freda, s’hi va posant per sobre tot els ingredients que hem tallat petits i afegim la tonyina una mica desfeta i maionesa abundant.
Ho remenem tot per tal que es barregi bé i amb la maionesa quedi tot lligat.
Es posa a la safata de servir fent una muntanya i per sobre s’hi posa una mica de maionesa amb l’espàtula i s’hi ratlla l’ou que hem reservat; es guarneix amb les tires de pebrot i les olives reservades.
Es guarda a la nevera una estona.
S’hi pot clavar uns bastonets de pa o de verdures (a l’hora de servir).
PRESENTACIÓ I CONSELLS
L’amanida russa es pot preparar amb antelació ja que queda mes lligada i bona, ara bé, no es pot guardar mes d’un dia o com a molt dos, pel risc de la maionesa i l’ou dur i perquè també tendeix a aigualir-se i perd la gràcia i el sabor.
Tot i que es pot presentar en una safata gran i guarnida, per fer el vermut es millor posar-la en safates o plats petits que queda millor ja que es un aperitiu i no un plat.
Presentar una amanida russa a l’hora del vermut es veure cares satisfetes i alegres així com records per a les iaies, padrines, mares i pot ser algun pare.
Bon vermut!!