LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. PORRUSALDA

LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. PORRUSALDA

Aquest 2023 m’he proposat fer un recull de receptes de menjars de cullera, principalment SOPES, que intentaré que s’adaptin a l’època de l’any.

“Del plat a la boca ningú s’equivoca.” (popular)

PORRUSALDA (sopa de porros)

Aquest plat es un plat típic de la zona de la Rioja, Navarra i Euskadi. A mi m’ha arribat de la ma del nostre amic José Javier de Mas del Gall de Sant Quirze del Vallès. Ja fa molts anys que ens coneixem i son moltíssimes les vegades que he menjat a casa seva i aquest era un plat excel·lent per a sopar a l’època de l’hivern.

INGREDIENTS BÀSICS

4 porros frescos (cal que la quantitat de porro sigui superior a la dels altres ingredients)

1 ceba petita

1 o 2 patates

2 pastanagues

2 grans d’all

Tres cullerades soperes d’oli d’oliva

Sal i pebre al gust

Aigua calenta que cobreixi la barreja quan és a la cassola

OPCIONAL

Altres verdures com carabassa, carabassó, xirivia, nap…

Mitja cullerada de cafè de cúrcuma

150 gr. de bacallà esqueixat

Per comptes d’aigua posar brou de pollastre

EINES

Una cassola o olla ràpida

Un pelador

Un ganivet

Una fusta de tallar

Una espàtula

(també es pot cuinar a la Thermomix o similar tot i que pot ser quedi una mica mes desfeta)

PREPARACIÓ

Pelar els dos grans d’all i tallar-los horitzontalment per la meitat.

Pelar la ceba i tallar-la a daus.

Separar la part blanca dels porros, treure les arrels i la fulla externa i tallar-los a rodanxes. Aquesta part blanca és la que utilitzarem.

Pelar les pastanagues i tallar-les a rodanxes.

Pelar les patates i tallar-les fent un crec amb el ganivet abans d’acabar el tall.

Pelar i tallar les verdures opcionals, si és el cas.

Posar la cassola al foc i afegir-hi l’oli i els alls (deixar que fregeixi un parell de minuts)

Afegir la ceba i sofregir tres minuts remenant per tal que no s’aferri.

Afegir els porros tallats, la pastanaga, la patata i altres verdures, si és el cas. Remenar-ho durant un parell de minuts.

Afegir aigua, brou si és el cas, fins que cobreixi els porros i les verdures (si posem l’aigua ja calenta, avancem en la cocció).

Posar-hi la sal, el pebre i les altres espècies, si és el cas.

Fer bullir a foc mig-baix durant una mitja hora (el punt de cocció de la patata ens donarà la referència).

Si es cou amb olla ràpida o aparells tipus Thermomix els temps de cocció poden ser diferents.

En el cas de posar-hi bacallà s’afegeix els últims 10-15 minuts.

PRESENTACIÓ 

Es un plat que s’ha de servir ben calent  en un plat fondo.

Es pot acompanyar d’encurtits tipus “piparras” o altres envinagrats com col, coliflor…

Bon profit i molta salut!

Comments

  1. Reply

    Un gran encert fer aquest recull, Pere!!
    “Qui menja sopes, se les pensa totes”
    Una abraçada

    • Reply

      Moltes gràcies Maria. Ens agrada molt el teu comentari.
      Al mes de febrer faig servir aquesta dita tant bonica i que lliga molt amb una recepta molt de la Ribagorça i de molts llocs més.
      Una abraçada.
      Pere.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *