Amanida amb bacallà, ben bona de menjar! (Rodolí)
EMPEDRAT DE MONGETES
Una recepta tradicional i típica de l’estiu mediterrani.
Fàcil i ràpida de fer i va perfecte per deixar-la feta i en tornar de la platja menjar-la per dinar.
També la podeu portar al camp o a la platja però s’ha de vigilar amb el bacallà, si no es pot assegurar que estarà en un lloc fresc, millor substituir el bacallà per tonyina de llauna o un altre peix en conserva.
Aquesta recepta l’he après en els diferents bars i restaurants, senzills o no tant, vora el mar o a l’interior. És un menjar casolà que pot ser ha trascendit menys que l’esqueixada però que pot ser té mes interès que la coneguda amanida de bacallà.
Avui han vingut uns amics a casa i com que volem anar a la platja d’hora, per tenir bon lloc i també per tornar a casa a dinar, doncs en un moment preparo l’empedrat el deixo a la nevera i en tornar ja tenim dinar.
Aquesta plat és ben complert a nivell nutricional i alhora força saludable.
Anem a dir com preparar-lo.
INGREDIENTS
400/500grs de mongetes cuites (del tipus que prefereixis, totes van bé però millor d’un tipus que quedin mes senceres)
Un o dos tomàquets d’amanida
Mig pebrot vermell
Mig pebrot verd
Una ceba petita o mitja de gran
Un grapat d’olives negres
Uns 200 grs. de bacallà esqueixat al punt de sal
Un bon raig d’oli d’oliva
Especies i/o herbes al gust (pebre, julivert, romaní, farigola,…)
Opcional
Es pot substituir el bacallà per tonyina o altres peixos en conserva
També es pot posar trossets de fuet per comptes del bacallà
EINES
Un bol o safata per posar l’amanida
Un escorredor de verdures per rentar les mongetes si son de pot
Una fusta per tallar i un ganivet
Una cullera per remenar i servir
PREPARACIÓ
Posar les mongetes cuites i escorregudes en un bol.
Tallar a daus petits la ceba, el pebrot i el tomàquet (millor sense suc). Buidar-ho al bol.
Escórrer i eixugar el bacallà esqueixat i afegir-lo al bol.
Afegir les olives i especies al gust.
Barrejar-ho i amanir amb un bon raig d’oli (es pot amanir tot just abans de menjar també).
Guardar el bol amb tots els ingredients a la nevera fins l’hora de menjar l’empedrat.
PRESENTACIÓ i CONSELLS
Aquesta amanida es convenient deixar-la reposar a la nevera, així estarà fresca i serà mes gustosa.
Quan la vulguem servir la podem passar del bol a una safata i presentar-la guarnida o la podem servir directament al plat.
Agregar un raig d’oli per sobre a l’últim moment.
Que vagi de gust!!