Presentació del fulletó del Taller de criança positiva

Presentació del fulletó del Taller de criança positiva

Fer de mare i de pare és una de les tasques més complexes que existeixen i una de les de major responsabilitat per acompanyar al millor desenvolupament possible dels fills i filles. Ningú n’és expert, un va aprenent a mida que va fent de mare o de pare. Sovint, però, ens trobem amb situacions que no sabem com gestionar: quines normes poso, el meu fill no em fa cas, la meva filla mossega als seus companys… i sobretot, moltes preguntes: com ho faig perquè dormi tota la nit? Què faig perquè mengi les verdures? Com puc fer perquè no vulgui el mòbil tota l’estona?

Totes aquestes qüestions i d’altres van sorgint a mesura que els fills van creixent i canviant. En aquest sentit, el suport de la comunitat és bàsic ja que la investigació mostra evidències que quan es desenvolupa el rol parental de manera efectiva, disminueix l’estrès parental (Bloombield i Kendall, 2012).

Amb l’objectiu de facilitar el desenvolupament i el reconeixement de les pròpies habilitats parentals dels i les participants, el BES va dinamitzar durant el curs passat els Tallers de Criança Positiva de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat als Districtes 4 i 5 d’aquest municipi, un servei que el consistori ofereix gratuïtament a les famílies amb infants menors de 6 anys. Les activitats han estat dirigides a la reflexió i construcció d’un coneixement compartit que permet comprendre i transformar alguns comportaments i dinàmiques perjudicials establertes; alhora que també ofereix eines, pràctiques i recursos saludables per als participants.

 


El Taller de Criança positiva ha estat realitzat dins del marc del Pla de Regeneració Urbana Integral del barri Les Planes-Blocs La Florida (Districte 4), fet a les instal·lacions de l’Escola Joaquim Ruyra, n’ha sorgit aquest fulletó que avui us presentem (podeu consultar en línia el fulletó clicant aquí). El taller, en el que van poder participar 40 famílies, va consistir en 8 trobades de periodicitat setmanal de 90 minuts cadascuna; 6 d’elles només amb adults, i les 2 últimes amb adults i infants a l’estil del
Programa Aprenem Plegats del BES.

Al llarg del taller es van treballar els 6 ingredients claus de la parentalitat positiva presentats en el fulletó Créixer, educar i compartir editat pel mateix Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. Aquests que segueixen són els 6 ingredients clau treballats i alguns dels temes que van aparèixer en el treball amb les famílies a cada sessió:

1. Donar afecte. Siguis com siguis, t’estimo. Sentir-se estimat i sostingut; amor incondicional i soledat; moments de complicitat; objectes que donen seguretat.

2. Comprendre. Et comprenc i t’ajudo a trobar resposta. La capacitat per a explicar-se el món; el joc com a base de l’aprenentatge; conversar amb els fills.

3. Mostrar interès. Tot allò que fas, dius i penses, m’interessa. No cal que els interessi tot ni que ho facin perfecte; donar temps als fills; mòbils i pantalles.

4. Actuar de referent. T’ensenyo els límits i te’n dono exemple. Autoritat i autoritarisme; les paraules són importants; el NO; rutines i rituals; els límits dels adults.

5. Organitzar el temps. M’agrada el temps que estic amb tu. El temps amb els fills; planificació i gestió del temps en família; expectatives excessives.

6. Preparar-se. Ens preparem, cuidem i valorem. El temps per cuidar-nos els adults; mares i pares suficientment bons; la pròpia identitat.

El Taller de Criança Positiva va poder crear un espai on mares i pares, acompanyats de dos professionals experts, van poder expressar neguits, èxits i sobretot, compartir amb altres famílies les seves vivències, estratègies i “trucs”. Les activitats del taller han tingut un abordatge experiencial participatiu, interactiu i dinàmic en el que han estat acollits els diferents plantejaments familiars; s’han analitzat i revisat situacions presentades per les persones participants, oferint-ne una anàlisi i orientació col·lectives, i acompanyant els processos que sorgeixen en les sessions.

Algunes valoracions de les famílies participants en el taller i es van poder en recollir aportacions com: “estem molt agraïts de les reunions. Ens hem adonat de moltes eines per millorar a casa”, o “després del taller em sento més relaxada. No sóc l’única mare rara”. “M’encanta estar en el grup i aprendre de les altres persones. Tant de bo se segueixi amb això perquè és el nostre moment de relax”. “Poder-nos revisar com a pares i com a mares és una fantàstica manera de cuidar-nos a nosaltres mateixos”.

Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *