LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. Braç de patata.

LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. Braç de patata.

La utilización de cada utensilio de mesa está determinada y configurada por una serie de normas y prohibiciones muy precisas. Ninguna es completamente natural, a pesar de lo que crean las generaciones posteriores. Los usos se perfilan lentamente en correspondencia con la estructura y los cambios en las relaciones humanas.

El proceso de la civilización. Investigaciones sociogenéticas y psicogenéticas. Norbert Elias.

BRAÇ DE PATATA

Una recepta primaveral inspirada en el braç que fa la Rossi de Sant Guim, bibliotecària i agitadora cultural. Quan s’organitza un dinar de grup ella de seguida cuina aquest plat que li surt molt bo. He tingut el privilegi de tastar-lo varies vegades i també l’he fet a diferents cases quan voltem, de casa en casa, a l’estiu. Es molt apetitós i aporta color i alegria a la taula. Els ingredients son  molt bàsics i es senzill de fer. Sols te una dificultat: embolicar el braç. En tot el demés pot participar la gent petita i gran de la casa, sobre tot en el guarniment que es el mes divertit.

Una virtualitat d’aquest plat es que es pot fer al mati, deixar-lo a la nevera o a un lloc frecs, fer altres activitats i al migdia ja està llest. Si en sobra, es pot guardar pel vespre o pel dia següent.

INGREDIENTS

1 quilo i mig de patates per bullir;

sal al gust;

50 gr. de mantega;

3 ous durs;

una llauna d’olives farcides;

Uns 200 gr. de tonyina amb oli (dues o tres llaunes o un pot o dos);

un pebrot vermell de  llauna o pot (pot ser de piquillo o altres);

2 o 3 cullerades soperes de salsa de tomàquet, espessa;

un pot de maionesa.

EINES

Una cassola o olla per bullir les patates;

escorredor de verdures;

batedora manual o premsa per aixafar la patata bullida;

ganivet i pelador de patates;

fusta per tallar;

un bol grandet per barrejar el farciment;

plàstic d’embolicar i/o drap de cuina net, per embolicar el braç;

safata plana i llarga per posar el braç de patata;

espàtula o llengua per repartir la maionesa;

un ratllador per ratllar l’ou dur;

una espàtula per servir.

PREPARACIÓ

Es bullen les patates amb aigua i sal (jo les pelo abans de bullir, hi ha qui les bull amb pell i les pela després).

Es prepara una salsa de tomàquet fregint  tres o quatre  tomàquets madurs pelats i escorreguts per tal que la salsa quedi espessa (hi ha qui hi posa tomàquet fregit de pot).

Es bullen els ous per tal que quedin durs, es refreden i es pelen (els ous es poden bullir la nit abans i així ja estaran freds).

Es tallen unes quantes olives i es posen al bol (se’n reserven 8 o 10 pel guarniment).

Es talla el pebrot a trossets i al bol (es reserven unes 8 o 10 tires pel guarniment).

Es piquen dos ous durs i al bol (el tercer es reserva pel guarniment).

S’obren les llaunes o pot de tonyina i al bol (es pot afegir una mica de l’oli al bol, però no tot).

Es posa un parell de cullerades de salsa de tomàquet al bol. (es reserva la resta com a salsa per acompanyar)

Ara ja podem barrejar tot el que hem posat al bol, no ha de quedar gens de líquid (es pot fer una barreja mes homogènia o menys barrejada amb els trossets mes grans, depèn de com ens agradi trobar-ho a l’hora de menjar).

S’escorren bé  les patates bullides, s’hi posa la mantega i es fa el puré amb la batedora manual, ha de quedar maleable i consistent, no massa tou (es aconsellable fer el puré en acabar de bullir la patata i tot seguit fer el braç, si es refreda la patata es trenca i es fa difícil fer el braç).

Estendre el drap de cuina i/o el plàstic d’embolicar a sobre el marbre.

Repartir de manera homogènia el puré de patata a sobre el plàstic i/o drap (ha de quedar una forma rectangular de la mida que vagi bé per a la safata i que tingui un pam i mig d’amplada per tal que es pugui enrotllar bé en fer el braç).

Posar la barreja del farcit, feta al bol, a sobre de la base rectangular de patata, fent una renglera de punta a punta d’uns dos o tres dits d’amplada (posar el farcit a la part del rectangle que tinguem mes a prop del nostre cos per començar a enrotllar des d’aquesta part).

Amb les dues mans es va enrotllant el braç fet servir el plàstic d’embolicar i/o drap (amb cura i amb decisió) .

Quan el braç ja estigui enrotllat posar-lo a la plata ajudant-se del plàstic i/o drap i un cop a la plata retocar-lo, si cal, amb la llengua o espàtula.

GUARNIMENT

Sucar ben sucat tot el braç amb maionesa ajudant-se de la llengua o espàtula.

Ratllar per sobre l’ou dur que ens quedava (jugar a donar color groc i blanc repartit de manera que quedi amb l’estètica que ens agradi).

Finalment posar per sobre el braç, les tires de pebrot vermell transversalment alternant amb les olives farcides que havíem reservat.

Ja el tenim LLEST, ara es pot guardar a la nevera o en un lloc fresc fins l’hora de dinar.

El servirem tallant-lo a rodanxes amples ajudant-nos d’una espàtula.

Es porta a la taula la maionesa  i la salsa de tomàquet que ha sobrat per tal que, qui vulgui, se’n pugui afegir al plat.

BON PROFIT i bon dia de primavera o d’estiu.

Comments

  1. Reply

    Es molt bó,continueu aixi ,records de la Rossi.

  2. Reply

    Quin bon menjar, Pere!! Moltes gràcies.
    Pero tinc un dubte: si es fan les creilles (patates) a trossets xicotets, es podria fer l’embolic després o es trencaria? És que a ma casa no agrada la consistència dels purés.
    Besadetes
    Mari Carmen

  3. Reply

    Estimada Mari Carmen,
    No ho he fet mai sense fer puré les creïlles (patates). Jo el que faria es agafar un motllo rectangular tipus plumcake i folrar-lo amb paper del forn, posar una base de creïlles bullides tallades petites, posar després el farcit amb la tonyina, ou, salsa, …i posar una altra capa de creïlles per sobre, pressionar una mica amb el paper del forn i desemmotllar a sobre la safata i llavors arreglar-ho amb l’espàtula i posar-hi la maionesa i fer el guarniment. També, estic pensant, que pots posar una mica de maionesa a les creïlles quan les poses al motlle i així fa mes cos i queda mes enganxat. Si no, també pots fer-ho tot tallat i fer com una amanida que semblaria una amanida tipus russa. Ja em dius com va si ho proves.

    • Reply

      Moltes gràcies!! Ho faré!
      M’agrada que contes les històries de cada menjar. Ja t’ho vaig dir, pero ara t’ho confirme. Per mi és un gust imaginar les trobades que contes i a la teua amiga Rossi amb el braç preparadet.
      Besadetes
      Mari Carmen

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *