LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. SOPA DE TOMÀQUET

LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. SOPA DE TOMÀQUET

Tomata tomàquet tomaca, tomatiga, tomàtig, tomàtec, tomàt… (maneres de dir un producte apreciat i popular)

Aquesta sopa es pot fer en qualsevol època de l’any però a finals d’estiu encara hi ha bons tomàquets i pot ser vingui de gust una sopeta. És una sopa que es pot servir calenta, tèbia o freda. Fàcil de fer i de molt bon menjar així que anem a la recepta.

Ingredients bàsics

un quilo de tomàquets madurs

una ceba mitjana

un o dos grans d’all

mig pebrot vermell

quatre o cinc cullerades d’oli d’oliva

una branca o mitja cullerada de fulles de farigola

una mica de sal

un litre d’aigua

Ingredients opcionals

espècies al gust (pebre, pebre vermell, cúrcuma…)

mitja cullerada de sucre

una llesca o tros de pa

crostons de pa fregit

fulles fresques de menta, alfàbrega, sàlvia o romaní

ous durs

formatge ratllat al gust

Eines

una cassola o olla

una paella més aviat gran

una cullera o paleta de fusta

un ganivet

una fusta de tallar

un cassó o cullerot

una batedora elèctrica

un bol gran o pot per posar la sopa quan la passem pel colador

un bol o plat fondo per servir la sopa

un colador xinés

Preparació

Rentar bé els tomàquets i el pebrot.

Posar la cassola o olla amb aigua abundant a bullir.

Fer un tall suau a la pell dels tomàquets en forma de creu i posar-los a l’olla amb l’aigua calenta per tal d’escaldar-los i és pugui treure la pell amb facilitat.

Quan ja fa uns cinc minuts que els tomàquets són a l’aigua ben calenta veurem que la pell ja es separa, els retirem, els deixem refredar una mica, els pelem, els trinxem i els reservem.

Preparar la paella amb l’oli on hi posarem la ceba tallada menuda, el mig pebrot i l’all. Ho deixem que vagi fregint uns cinc minuts i tot seguit hi abocarem els tomàquets trinxats, la farigola, la sal, i el sucre i especies (si és el cas). Ho deixem que es cogui uns deu minuts a la paella anant remenant.

Posem un litre d’aigua a la cassola i la fem escalfar (podem fer servir la mateixa cassola, olla i fins i tot aigua, d’escaldar els tomàquets).

Quan bull l’aigua afegim el contingut de la paella a l’aigua de l’olla i ho deixem bullir quinze o vint minuts. Els últims cinc minuts hi podem afegir la llesca o crostó de pa (millor si es sec).

Retirem l’olla del foc, triturem amb la batedora tot el contingut de l’olla i tot seguit ho passem pel colador xinès i ja tenim la sopa feta.

Tot el procés de fregit i bullit que proposem amb la paella i cassola també es pot fer amb un robot de cuina o  termomix i ho podem passar pel colador xinès o no en funció de la textura que preferim.

Aquesta sopa la podem fer i servir o és pot fer amb temps i guardar-la a la nevera.

Per acompanyar

Es poden fer daus de pa torrat a la paella amb una mica d’oli.

Es pot acompanyar, també, de torrades o bastonets de pa de diferents tipus.

Es pot posar fulles fresques de menta, alfàbrega, sàlvia o romaní.

Es pot ratllar o tallar a daus uns ous durs.

Es pot acompanyar de formatge ratllat al gust.

Presentació 

Servir aquesta sopa preferiblement calenta o tèbia tot i que freda també queda bé.

En un bol o plat fondo es posa un parell de cassons de sopa i es guarneix, amb alguns dels productes que hem proposar per acompanyar, just al moment de servir-la si es vol que quedi més vistos i no s’enfonsin els ingredients.

Molt bon profit!!!

Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *