Tomata tomàquet tomaca, tomatiga, tomàtig, tomàtec, tomàt… (maneres de dir un producte apreciat i popular)
Aquesta sopa es pot fer en qualsevol època de l’any però a finals d’estiu encara hi ha bons tomàquets i pot ser vingui de gust una sopeta. És una sopa que es pot servir calenta, tèbia o freda. Fàcil de fer i de molt bon menjar així que anem a la recepta.
Ingredients bàsics
un quilo de tomàquets madurs
una ceba mitjana
un o dos grans d’all
mig pebrot vermell
quatre o cinc cullerades d’oli d’oliva
una branca o mitja cullerada de fulles de farigola
una mica de sal
un litre d’aigua
Ingredients opcionals
espècies al gust (pebre, pebre vermell, cúrcuma…)
mitja cullerada de sucre
una llesca o tros de pa
crostons de pa fregit
fulles fresques de menta, alfàbrega, sàlvia o romaní
ous durs
formatge ratllat al gust
Eines
una cassola o olla
una paella més aviat gran
una cullera o paleta de fusta
un ganivet
una fusta de tallar
un cassó o cullerot
una batedora elèctrica
un bol gran o pot per posar la sopa quan la passem pel colador
un bol o plat fondo per servir la sopa
un colador xinés
Preparació
Rentar bé els tomàquets i el pebrot.
Posar la cassola o olla amb aigua abundant a bullir.
Fer un tall suau a la pell dels tomàquets en forma de creu i posar-los a l’olla amb l’aigua calenta per tal d’escaldar-los i és pugui treure la pell amb facilitat.
Quan ja fa uns cinc minuts que els tomàquets són a l’aigua ben calenta veurem que la pell ja es separa, els retirem, els deixem refredar una mica, els pelem, els trinxem i els reservem.
Preparar la paella amb l’oli on hi posarem la ceba tallada menuda, el mig pebrot i l’all. Ho deixem que vagi fregint uns cinc minuts i tot seguit hi abocarem els tomàquets trinxats, la farigola, la sal, i el sucre i especies (si és el cas). Ho deixem que es cogui uns deu minuts a la paella anant remenant.
Posem un litre d’aigua a la cassola i la fem escalfar (podem fer servir la mateixa cassola, olla i fins i tot aigua, d’escaldar els tomàquets).
Quan bull l’aigua afegim el contingut de la paella a l’aigua de l’olla i ho deixem bullir quinze o vint minuts. Els últims cinc minuts hi podem afegir la llesca o crostó de pa (millor si es sec).
Retirem l’olla del foc, triturem amb la batedora tot el contingut de l’olla i tot seguit ho passem pel colador xinès i ja tenim la sopa feta.
Tot el procés de fregit i bullit que proposem amb la paella i cassola també es pot fer amb un robot de cuina o termomix i ho podem passar pel colador xinès o no en funció de la textura que preferim.
Aquesta sopa la podem fer i servir o és pot fer amb temps i guardar-la a la nevera.
Per acompanyar
Es poden fer daus de pa torrat a la paella amb una mica d’oli.
Es pot acompanyar, també, de torrades o bastonets de pa de diferents tipus.
Es pot posar fulles fresques de menta, alfàbrega, sàlvia o romaní.
Es pot ratllar o tallar a daus uns ous durs.
Es pot acompanyar de formatge ratllat al gust.
Presentació
Servir aquesta sopa preferiblement calenta o tèbia tot i que freda també queda bé.
En un bol o plat fondo es posa un parell de cassons de sopa i es guarneix, amb alguns dels productes que hem proposar per acompanyar, just al moment de servir-la si es vol que quedi més vistos i no s’enfonsin els ingredients.
Molt bon profit!!!