LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. SOPA DE PÈSOLS

LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. SOPA DE PÈSOLS

“Si no vols menjar sopes a l’estiu, sembra pèsols al mes d’abril.” (dita popular)

La sopa de pèsols la trobarem també amb el nom de crema de pèsols, doncs aquesta llegum es farinosa i en triturar-la queda una textura cremosa.

A la primavera es temps de verdures i podem trobar els pèsols frescos i val la pena gaudir-los. Durant l’any els podem trobar congelats i també secs.

Espero que us agradi la proposta.

INGREDIENTS BÀSICS

Un quilo de pèsols frescos amb la tavella o 1/4 de quilo desgranats o 150 grams si son secs

1/2 porro

1/2 ceba

Una patata petita

Tres cullerades d’oli d’oliva

Sal i espècies al gust

Dues vegades més d’aigua que de verdures (si posem 250g de verdura, 3/4 de litre d’aigua o brou)

INGREDIENTS OPCIONALS

Una pastanaga

Una xirivia

Un nap

Una cullerada de mantega

Un raig de nata liquida

Trossets de pernil, cansalada o daus de pa fregits per posar per sobre

Una mica de formatge parmesà o un altre de curat per posar per sobre

EINES

Una cassola o olla

Un ganivet

Una fusta de tallar

Un cassó o cullerot

Una batedora elèctrica

Un bol o plat fondo per posar la sopa

PREPARACIÓ

Esgranar els pèsols, si es el cas.

Posar el dia abans els pèsols en remull, si son secs.

Preparar els pèsols si son frescos desgranats o congelats.

Pelar i tallar a daus o tiretes el porro, patates, ceba i altres verdures si es el cas.

Posar la cassola al foc amb l’oli i anar posant les verdures per tal de fer que es fregeixen lleugerament durant un parell o tres de minuts.

Afegir els pèsols i a continuació l’aigua o brou i remenar (si l’aigua o brou son calents avancem la cocció).

Afegir la sal i espècies al gust.

Fer bullir a foc mig durant mitja hora si els pèsols son secs i uns vint minuts si son frescos o congelats.

Triturar-ho bé per tal que quedi ben desfet. Si es veu massa dens afegir més aigua o brou.

Afegir la nata liquida, si es el cas i barrejar-ho de nou.

Fregir la cansalada, pernil o pa i reservar-ho per l’hora d’emplatar.

Tenir el formatge preparat, si es el cas, per a l’hora d’emplatar.

Ja ho tenim a punt de servir.

PRESENTACIÓ

Proposo servir aquest plat calent encara que també podria servir-se fred o tebi.

Posarem la sopa en un plat fondo o amb bol.

Es un plat pot preparar al mateix moment o es pot deixar preparat i escalfar-lo. (si es vol preparar d’un dia per a l’altre o amb antelació, es preferible no fer el triturat i fer-lo després d’escalfar l’olla. Les sopes cremoses o pures s’enganyen fàcilment al reescalfar-les).

Es pot guarnir amb un raig d’oli, unes tires de pernil o cansalada torrada, trossets de pa o llesques o pols d’un formatge curat tipus parmesà.

Molt bon profit!!

Comments

  1. Reply

    M’agrada molt com has pensat aquesta crema. El detall de la cansalada, el pernil o el pa fregit al final l’anima molt. I el formatge ratllat! Començar a dinar amb aquesta sopa reconforta.
    Moltes gràcies, Pere!
    Em pregunte quines coses ens sugeriras a la següent tanda de menjars.
    Recorde un plat de tonyina molt bo que vaig provar a ta casa. Quan li tocarà?

  2. Reply

    Moltes gràcies Mari Carmen, estic molt content del teu comentari i que hagi sortit bé.
    La tonyina que vas menjar a casa, ben segur que, va ser una tonyina en escabetx que faig i que la recepta ja la vaig posar però amb pollastre.
    Aquí està. Amb la tonyina es fa igual però posant tonyina per comptes de pollastre.
    https://espaibes.cat/beseptes/beseptes-pollastre-escabetxat/
    Besadetes i bon profit.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *