LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. FESOLS A L’ANDALUSA

LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. FESOLS A L’ANDALUSA

La recepta de mongetes mes fàcil senzilla i boníssima que conec.

Vaig néixer a una masia a la Ribagorça on no hi havia ni llum elèctrica  ni aigua corrent i els recursos eren els que eren i teníem el costum de procurar menjar cada dia amb el que hi havia.

Un plat que menjàvem de tant en tant era aquestes mongetes que allà en dèiem “fesols a l’andalusa” o “judías a la andaluza”.

Aquest any pel dinar familiar de  Sant Esteve en vaig fer un tast i el meu germà Josep, ens va dir que el nom venia d’una dona andalusa que vam tenir a casa per ajudar a la mare, que era l’única dona de la casa en aquells moments i la feina era molta.

Aquesta dona va fer aquest “fesols” i a tothom van agradar molt  però  no sabien com anomenar el plat i la dona diu que va dir: “pues judías a la andaluza” i aquí va quedar el nom, el plat i una herència molt apreciada. Gràcies senyora de la que no recordem el nom.

És una recepta tant senzilla que en un moment la tenim escrita i també feta.

Anem per feina!

INGREDIENTS BÀSICS

50 o 60 gr. de mongeta seca o 150 o 200gr. de mongeta cuita per persona.

Una ceba per cada dos o tres persones.

De tres a cinc cullerades soperes d’oli d’oliva.

Mig got d’aigua de coure les mongetes, d’aigua clara o de brou de verdura.

Sal al gust.

INGREDIENTS OPCIONALS

Un tall de cansalada blanca tallada a daus petits.

Un tomàquet o un parell de cullerades de concentrat de tomàquet.

Especies al gust: pebre, cúrcuma,…

EINES

Una cassola o una paella fonda.

Una fusta per tallar i un ganivet.

Una cullera de fusta per remenar.

Un cullerot per a servir.

PREPARACIÓ

Per una banda tenim les mongetes cuites (a casa o comprades a granel o de pot).

Tallem la ceba a daus ben menuts.

Posem la cassola al foc amb l’oli (posem mes que menys oli i que sigui d’oliva).

Afegim la ceba tallada (i si és el cas, també, la cansalada tallada ben petita).

Remenen i deixem coure a foc lent entre 15 i 30 minuts (aquesta es la clau del plat: una ceba ben cuita i sense cremar-se, en una bona quantitat d’oli).

Si es vol posar tomàquet, el posarem quant la ceba estigui quasi cuita i el fem coure remenant.

Afegim les mongetes escorregudes a la cassola juntament amb el mig got de brou o aigua, posem la sal i especies que vulguem i deixem que faci un xup xup d’un minut o dos (remenar per tal que no s’aferri).

Traiem del foc la cassola i ja esta feta la recepta.

PRESENTACIÓ i CONSELLS

Podem deixar reposar les mongetes una estona abans de servir-les agafen mes gust.

Si les deixem bastant temps es refredaran i haurem d’escalfar-les. Anar amb ull, que al escalfar-les es podrien aferrar i perdre el bon gust agafant gust de socarrimat.

Es pot servir aquest plat acompanyat d’una llesca de pa petita, una torradeta, una piparra, una mica de ceba crua avinagrada, etc.

Servir calent i en plat fondo.

Bon profit.

Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *