Tant la informació escrita com l’oral poden ser compreses i interpretades des de diferents punts de vista. Així, podríem analitzar cadascuna de les paraules que s’utilitzen, la seva estructura gramatical, el context del missatge o les idees principals. No obstant això, en moltes ocasions allò que es diu o s’escriu oculta informació i, en conseqüència, el que rep el missatge ha d’interpretar el que no es diu o es relata. Quan això últim passa estem llegint entre línies.
Elements a considerar en la lectura entre línies:
- Veu
- Postura
- Dicció
- Fluïdesa
- Volum i ritme
- Claredat i coherència
- Mirada
Una part de la informació que es comunica roman oculta o semioculta. Malgrat aquesta aparent invisibilitat, és possible que el receptor del missatge sigui hàbil i tingui la capacitat de llegir entre línies. Per aquest motiu, es pot dir que llegir entre línies és tot un art.
La història de la cultura mostra el poder de la subjectivitat o el que és el mateix, dels diferents punts de vista a nivell humà que mostren diferents formes d’interpretar la realitat. Aprendre escoltant la postura de l’altre. Sòcrates ens recorda amb el seu pensament que és molt més allò que no sabem que allò que coneixem. Per tant, l’essència de la comprensió és l’aprenentatge. Per conèixer el punt de vista d’una altra persona s’ha de practicar l’escolta activa, posar atenció i interès al discurs de l’altra persona i no jutjar d’acord a estereotips sinó valorar la realitat amb serenitat.
Cultura subjectual és un concepte filosòfic que reflexiona sobre el valor de la cultura posant especial èmfasi en el valor de la subjectivitat com un afegit a la pròpia naturalesa. L’ésser humà és un ésser corpori però també, un ésser que té raó i coneixement, cosa que eleva la seva capacitat d’aprendre per sobre de la resta d’éssers. La cultura subjectual és aquella que deixa empremta en el subjecte, és a dir, que cala en el seu ésser.