LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. Pastis de peix (bacallà) i salsa estil Romesco.

LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. Pastis de peix (bacallà) i salsa estil Romesco.

Aquells primers grups de sapiens s’endinsaven a la sabana per recol·lectar vegetals diversos (fruits, arrels i tubèrculs, bolets, fulles tendres), i tot el que recollien era compartit pel grup. Aquest comportament se sustentava en els valors de col·laboració, que, com tots els valors, tenen una part racional i una part emocional: d’una banda, la creença racional que els forts han d’ajudar els dèbils per a la subsistència del grup, i de l’altra la convicció emocional, la reacció emocional automàtica, de “m’agrada compartir el menjar que he trobat, no m’agrada menjar sol”.

L’herència emocional. Ramon Riera.

PASTÍS de PEIX (Bacallà)

INGREDIENTS BÀSICS

500 gr. de peix (bacallà) fresc o congelat (en aquest cas es bacallà congelat dessalat)

200 gr. de nata per a cuinar

3 ous

INGREDIENTS OPCIONALS

sal, pebre i/o altres espècies al gust

una molla de pa (en aquest cas hi poso una molla de pa de blat de moro ja que el Xavier no pren gluten de blat)

un all i julivert picat

una picada típica (ametlles o pinyons, pa, all i julivert)

formatge ratllat per gratinar (li pega al pastís de verdures, no tant al de peix)

EINES

una cassola o paella per coure una mica el peix per tal de poder treure espines i pell

un bol o contenidor per posar el peix mig cuit i net, els ous i la nata líquida i els ingredients opcionals que es vulgui i barrejar-ho

un motllo per anar al forn tipus “plum cake” (pot ser qualsevol altre motllo, però aquest va millor per tallar el pastís més homogeni)

un full de paper de forn per cobrir el motllo i així desemmotllar fantàsticament

una batedora manual o elèctrica per barrejar o triturar (triturat queda més homogeni, més fi diria la meva mare)

una llengua per aprofitar tot el producte

el forn a 180 graus

PREPARACIÓ

Es cou el peix (a la paella o al vapor, si és a la paella queda més gustos, al vapor més dietètic).

Es neteja de pell i espines i es va posant al bol per barreja-ho amb els altres ingredients.

S’hi afegeixen els ous (clara i rovell).

S’hi afegeix la nata liquida.

S’hi afegeixen tots els ingredients opcionals que es vulgui (si s’opta per la picada, aquesta ha d’estar picada prèviament).

Es barreja o tritura tot junt.

Es buida al motllo prèviament folrat de paper de forn.

Es posa al forn a 180 graus, durant uns 40 minuts, depèn del tipus de forn. Se sap quan és cuit punxant-lo fins que la punxa surti seca.

CONSELL Per aprofitar el forn es pot fer una altra cosa al mateix temps, escalivar uns pebrots, etc. En aquest cas, he fet un pastís de verdura de la coliflor que va sobrar ahir i mig carabassó que tenia.

* en cas de voler posar formatge ratllat posar-lo al final i gratinar un parell de minuts.

PRESENTACIÓ

Es talla a trossets d’un parell de dits d’ample, es posa a un plat pla i es pot acompanyar d’una salsa estil romesco, maionesa, etc. i una mica d’amanida, uns talls de tomàquet, etc.

Segueix aquest enllaç per la recepta de la salsa estil romesco.

Comments

  1. Reply

    Molt genial!!
    Gràcies Pere

  2. Reply

    Molt bé explicat. Té molt bona pinta. Gràcies.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *