LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. Pastís de formatge

LES BESEPTES DEL DR. PERIS PER LA CURA DE L’ÀNIMA. Pastís de formatge

No és la taula sinó el nostre braç que s’hi recolza una vegada i una altra, i les nostres mans que un cop i un altre parteixen el pa i passen la sal. Compartir taula és compartir l’àpat, però l’àpat va molt més enllà de la dimensió fisiològica de menjar. A taula, els comensals també s’alimenten de gestos i de paraules.

La resisència íntima. Assaig d’una filosofia de la proximitat. Josep Maria Esquirol.

PASTÍS DE FORMATGE

Una recepta que ve de gust ja que es un pastís lleuger, sobretot si no s’hi posa la melmelada, i es pot menjar fresquet.  Aquesta recepta està inspirada en el  pastís que l’amiga Ángeles de Ripollet feia moltes vegades quan preparaven un sopar, al pis del carrer Padró que havíem compartit amb el Toni, el Jordi i el Ricardo. Sempre he guardat la recepta amb molt carinyo i l’he anat fent bastant sovint.

Es un pastís senzill de fer, es molt apetitós i se li pit donar color posant-hi melmelada al gust de cadascú (sol quedar molt bé amb qualsevol melmelada de fruits vermells: maduixes, gerds, nabius, mores, groselles, etc.). Els ingredients son  molt bàsics i fàcils de trobar (a la nostra època el formatge cremós tipus Philadelphia no es trobava a tot arreu com ara i les panses de Corint tampoc). Així que animeu-vos, experimenteu i compartiu. (compartir el menjar i el com preparar-lo es, per a mi, mot gratificant i emotiu).

Un cop fet i refredat millor que el tingueu a la nevera i el podeu anar gastant. Si en sobra, es guarda bé. Es aconsellable fer el pastís unes hores abans per tal que es pugui refredar i consolidar. Fer-lo la nit abans es perfecte, segons la meva opinió.

INGREDIENTS

200 gr. de formatge cremós tipus Philadelphia. (una terrina).

Quatre iogurts naturals sense ensucrar. Hi ha qui en posa un parell de naturals i un parell de sabor a llimona. (jo prefereixo que siguin naturals i posar una mica de pell de llimona ratllada).

3 ous.

3 cullerades soperes de maizena o altra farina de blat de moro.

9 cullerades de sucre (jo sovint poso 6 cullerades, també surt bé i es menys dolç)

50 grs. de panses de Corint (opcional).

Una mica de pell de llimona ratllada. (opcional).

Galetes maries i mantega per a la base. (opcional).

Melmelada al gust per cobrir la part de sobre del pastís (opcional).

ESTRIS

Un bol grandet per posar-ho to i remenar-ho.

Una batedora manual o elèctrica. (jo faig servir manual ja que es senzill fer la barreja i puc muntar una mica les clares dels ous amb més facilitat). 

Una espàtula o llengua per escurar el bol.

Un motlle rodó de 20cm, que pugui anar al forn. (si el motlle es de 25cm també va bé encara que el pastís queda mes prim).

Paper de forn per folrar el motlle i així assegurar que desemmotllarà bé  el pastís. (opcional)

Un ratllador per a la pell de llimona (opcional).

Una safata o plat rodó per posar el pastís desemmotllat i guarnit, si es el cas.

PREPARACIÓ

Folrar el motllo amb paper de cuina o sucar amb mantega.

(Opcional) Si es vol posar base, preparar una base de galetes maries trinxades i barrejades amb mantega. Es treballa amb les mans a la base del motlle per tal que quedi cobert. Aquesta base també es pot posar amb el paper de forn. (jo no acostumo a posar la base ja que així el pastís es mes lleuger i evitem que tingui el gluten de les galetes i el greix de la mantega).

Separar les clares dels rovells.

Posar les clares al bol gran i batre-les a punt de neu o una mica menys.

Afegir el sucre al bol i batre una mica, tot seguit afegir els rovells i continuar batent, afegir el formatge cremós, els iogurts i (si es vol la ratlladura de pell de llimona)

Ara afegir la maizena a poc a poc  i batre tot bé per tal que quedi ben barrejat.

Buidar la barreja al motlle.

Escórrer bé les panses en remull, enfarinar-les una mica i posar-les per sobre la barreja.

Enfornar uns 40 minuts al forn calent a 180 graus.

Veurem que està cuit quan punxant-lo surt la punxa neta.

Si queda una mica torradet (no cremat) te més presència.

Apagar el forn i el podeu deixar a dintre si deixeu la porta oberta. Aquest pastís acostuma a pujar una mica i quan es refreda s’abaixarà i queda compacte. Es millor que es refredi a poc a poc.

PRESENTACIÓ

Fer un tall tipus triangle i posar-lo en un plat pla de postres. Es pot acompanyar d’una maduixa fresca, un culis de maduixa, o d’una altra fruita que li doni color, una cullerada de melmelada de ruits vermells (en el cas que no se n’hi hagi posat per sobre)una o dues fulles de menta, una bola de gelat de fruita fresca, …… o, el que t’agradi o t’inventis, el tema es donar una mica de color i que combini el gust.

També es poden fer talls horitzontals i verticals de manera que quedin daus que podem anar punxant i menjant si el menjar es mes informal. En aquest cas va bé posar el pastís sencer i sense tallar en un plat de mes diàmetre que el pastís, tot seguit tallar-lo i finalment fer alguna de les propostes de guarniment en la part sobrant del plat, al voltant del pastís.

Si sobra pastís es pot guardar a la nevera uns dies i va perfecte per qualsevol ocasió. Que us agradi i bon profit!

Comments

  1. Reply

    Una vegada més, moltes gràcies!
    Segur que faré aquest pastís de formatge.
    No expliques com es fa la base de galetes. Només un dubte: la quantitat.
    Bon estiu, Pere!!

  2. Reply

    Estimada Mari Carmen, segur que et queda molt bo. La base no tinc costum de fer-la però entre 6 i 10 galetes maries i uns 50 o 70 grs. de mantega ja serà suficient. El que cal es que la base del motlle quedi coberta de les galetes triturades, pastades amb la mantega i després esteses amb els dits dins el mateix motlle. L’Ángeles ho feia així. Ja em diràs com et queda. Una Besadeta.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *