La samfaina la fam no amaina. (dita popular)
SAMFAINA
És un sofregit de verdures molt popular a la zona mediterrània, sovint es serveix acompanyada d’ous, de bacallà o carns diverses. Tot i així, és molt bona sola amb una bona llesca de pa per sucar-la.
Aquest plat es sol fer a l’estiu i tardor quan hi ha abundants tomàquets. A casa també se’n feia conserva, com la del tomàquet, una manera d’aprofitar les hortalisses que arribaven molt de cop.
Anem a la recepta.
INGREDIENTS BÀSICS
Un parell de pebrots vermells.
Dues albergínies.
Dues cebes.
Set o vuit tomàquets grans (preferible que hi hagi més quantitat de tomàquet que de la resta d’ingredients).
Sis cullerades d’oli d’oliva.
Sal al gust i una mica de sucre.
INGREDIENTS OPCIONALS
Un carabassó.
Uns grans d’all.
Unes fulles de julivert.
Una fulla de llorer.
Espècies al gust, com pebre (negre o blanc), pebre vermell, cúrcuma…
EINES
Una paella fonda o una cassola.
Ganivet per tallar i ratllador si és el cas.
Una fusta per tallar els vegetals.
Cullera o espàtula per remenar.
Un bol per posar-la i/o pots de vidre per conservar-la.
PREPARACIÓ
Es renten les verdures.
Es pelen les cebes.
Es pelen els alls, si és el cas.
Si es vol, es pelen l’albergínia, el carabassó i els tomàquets, si no es volen pelar també va bé. Jo pelo una mica les albergínies, una mica més el carabassó i als tomàquets els hi trec tota la pell.
Es tallen a daus tots els ingredients i es van posant per un ordre aproximat de duresa (jo acostumo a fer aquest ordre, alls, pebrots, albergínies, cebes, carabassó (si és el cas), i per últim els tomàquets que els poso a daus també (hi ha qui prefereix ratllar els tomàquets i així ja no cal pelar-los i queda mes salseta).
Es tallen els alls a trossets petits i es posen a sofregir a la paella o cassola amb un bon raig d’oli (l’oli d’oliva no s’ha d’estalviar, li dona molta consistència; ara bé, si es vol fer més dietètica s’hi posarà menys oli). Es sofregeixen un parell de minuts.
S’afegeixen els pebrots tallats a daus, es va remenant i als 5 minuts s’afegeix l’albergínia i al cap d’un parell de minuts la ceba i tot seguit el carabassó, si se n’hi posa.
Es sofregeix remenant durant uns deu minuts.
S’afegeix els tomàquets a daus petits o ratllats, les espècies que es vulgui, la sal i el sucre, llorer… es remena bé, es posa a foc lent i es tapa. Es deixa coure durant 15/20 minuts i es va remenant.
Quan ja es veu que el tomàquet esta espès i s’enganxa si no remenem, vol dir que ja ho tenim cuit.
Ho tastem per veure com va de sal, apaguem el foc i ho tapem.
Ara ho podem deixar així fins a l’hora de menjar-la o de posar-la en pots de vidre per conservar-la.
També hi ha qui fa truites de samfaina, jo n’he menjat, però encara que mai n’he fet, considero que per fer-ne truita cal escórrer aquest suc tant bo per sucar-hi pa. Bé ho podeu provar i ja en parlem.
Si fem conserva millor posar-la en el pot encara calenta, tapar i fer bullir a una cassola amb aigua que cobreixi el tap, durant 15/20 minuts. Deixar refredar i guardar. Si és a la nevera millor.
PRESENTACIÓ i CONSELLS
Aquesta és una recepta que es fàcil de fer, tot i que requereix un temps per tallar els vegetals i s’ha d’estar al cas a l’hora de coure’ls, sobretot a partir que s’hi afegeix els tomàquets.
És convenient coure a foc lent encara que costi una mica més temps, així mateix és convenient anar afegint gradualment els ingredients i que l’últim sigui el tomàquet.
És un menjar que es pot servir fred o calent encara que el què em sembla més adequat es servir la samfaina tèbia.
Es pot fer servir de base per a coure un bacallà o un peix que es cou ràpid, pot ser un acompanyament fantàstic a un parell d’ous fregits o durs, va molt bé per acompanyar llom o costella de porc o pollastre que prèviament hem fregit. Acompanya molt bé a unes sardines fregides o salades i una mica de pa per sucar-la també ens anirà molt bé.
És un plat molt popular que es fa servir per acompanyar el que sigui, amb una pasta bullida es boníssima i també es pot menjar sola amb una mica de pa. Així que depenent del que tinguem i de la gana que gastem podrem fer una cosa o l’altra.
Sigui com sigui, molt bon profit!!!