BES-ART LA CANÇÓ ITALIANA DEL 1500: FROTTOLA, VILLANELLA, MADRIGALE

Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

BES-ART LA CANÇÓ ITALIANA DEL 1500: FROTTOLA, VILLANELLA, MADRIGALE

La cançó italiana del 1500: frottola, villanella, madrigale és un concert centrat en la música per a veu i llaüt a la Itàlia del Renaixement. El llaüt, en nomenclatura antiga, la viola, era l’instrument predilecte per acompanyar la veu cantada. Baldassare Castiglione, en el seu llibre Il Cortigiano (Venècia 1528), descriu així cantare alla viola: “…ma ancor molto piú bello il cantare alla viola perché tutta la dolcezza consiste quasi in un canto solo (…)” / “… és encara més bell saber cantar amb el llaüt, car tota la dolçor consisteix en un cant sol (…)”.

El duet Alla Viola recrearà en aquest concert la pràctica interpretativa del cantare alla viola a les corts d’Itàlia de l’època. Coneixerem les primeres mostres de cançó renaixentista italiana: a la bellesa del cant i de la poesia en llengua vernacla s’hi afegiran explicacions dels aspectes organològics dels instruments de corda polsada, juntament amb imatges iconogràfiques i la descripció del context històric i cultural al voltant de les riques i sensuals formes musicals del moment: frottola, villanella i madrigale.

El duet Alla Viola, format per Olga Miracle i Xavier Domínguez, es va fundar el 2010 i es dedica a la recerca i interpretació amb criteris històrics de la cançó renaixentista italiana, francesa i anglesa.

 

gener 15 2022

Details

Date: 15 gen., 2022
Time: 19:00 - 20:00
Esdeveniment Categories:
Esdeveniment Tags:, , ,

Venue

Espai BES

c/ Sardenya, 229, 2n 4a,
Barcelona, 08013

+ Mapa de Google

Organitzador

Espai BES